Празът – изтънченият братовчед на лука

Празът – изтънченият братовчед на лука

06/12/2018 Off By djani

Праз-лук или зеленчукът праз е познат и обичан зеленчук. Той е по-изтънченият братовчед на лука и е широко използваем в кулинарията.

Празът е бил ценен още от древните египтяни, гърци и римляни, които (за щастие) разнесли зеленчука из цяла Европа.

Празът е един от националните символи на Уелс. Според легендата, свети Давид заповядал на уелските си войници да се отличават, носейки праз на шлемовете си, в една историческа битка срещу саксонците, която се провела в поле с праз. Тази история може и да е съчинена от английския поет Майкъл Драйтън, но е известно, че празът е символ на Уелс от много отдавна. Шекспир например споменава обичая да се носи праз като „древна традиция“ в „Хенри V“-и .

Вкусът на праза, по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската лучена супа. Брабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз.

В съвремието, празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци. По принцип е зимен зеленчук, но може да се намери през цялата година.

В българската кухня се използва като съставка в плънката на баница с праз, някои видове зелник и лучник, суров в салати, кебапи и др.

 

Поради голямото количество калиеви соли, празът проявява значителен диуретичен ефект, полезен е при затлъстяване, ревматизъм и подагра. В клиничните проучвания е доказано, че нормализира метаболизма, има диуретичен ефект, подобрява чернодробната активност. Желязото, съдържащо се в него, насърчава синтеза на хемоглобина, така че този вид лук е много полезен за пациенти с анемия. Празът е добро допълнение към пържените яйца, също така може да се пържи в тесто.

 

Вкусът му се съчетава много добре с различни видове сирена. Друго негово предимство е, че няма остра миризма и вкус. Ароматът му е по-мек, а вкусът е по-изтънчен, по-приятен и по-сладък от този на лука. По-дебелата, бяла долна част на стъблото и младите, широки плоски листа се използват като храна.

 

Ако се научите да го съхранявате правилно през зимата, той може да бъде използван чак до пролетта. Ако се опасявате, че фризерът ще се вмирише на лук, може да поставите утайка от кафе за да отнеме от неприятната миризма.

Майка ми приготвя уникални сармички от праз лук, но честно казано и приготвен в постна яхния с ориз е чудесен. Много е важно всичко да е полято обилно със сос от прясно изстискани лимони.

 

 

Вие помислете как точно ще го опитате, а аз отивам да се помоля на майка ми, тези дни да спретне едни сармички с праз лук.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани