През очите на животните

През очите на животните

18/11/2018 Off By martha

Ако си мислите, че всички организми виждаме еднакво живеете в лъжа. Може да се каже, че човешкото зрение е доста по-напреднало от това на домашния ви любимец. Бихте били учудени как ви вижда рибката в аквариума, при положение, че ние сме свикнали с чистотата и цветовете на нашето зрение.

Започвайки с кучетата, трябва да споменем, че човешкото око възприема четирите основни цвята – зелено, синьо, червено, жълто. Но кучетата виждат само жълто и синьо. Представете си колко драстично по-различен би изглеждам света. Съпоставени с човек, можем да кажем, че кучетата са далтонисти, но пък за да компенсират имат усилено обоняние за миризма. Друг интересен факт е, че те виждат само на 60° пред тях докато човека вижда около 140°. Също така, ако поставите нещо много близо пред очите ви, ще забележите, че те почват да се размазват. При кучетата това го няма и те могат да се фокусират върху обекти на изключителна близост.

За прилепите ни е ясно, че се появяват само през вечерта. Тяхното зрение е 110 пъти по-светло от човешкото, което прави тяхната ориентация в светлина невъзможна. Може да се каже, че тяхното зрение е като термично нощно виждане, но те главно се ориентират по звуци.

Нали знаете как ако си отворите очите под вода всичко се размазва. Акулите виждат абсолютно чисто, но в черно и бяло с по-големи контрасти между светло и тъмно.

При зрението на птиците обектите които гледат са увеличени. Те виждат ултравиолетова светлина, както магнетичното поле на земята. Това им помага да мигрират към топлите места през зимата.

Очите на мухите са доста по-странни от нашите. Те виждат изображението във всяка една от лещите, а мозъка им ги отработва в една обща. Те също виждат ултравиолетова светлина, но също виждат в забавен кадър, тъй като обработват информацията по-бавно.

Рибите виждат червено зелено и синьо. Това означава, че имат лимитиран спектър от цветове, но това им помага да се ориентират в дълбоки, тъмни води. Но това помага само на тези, които са в свободни води. Домашната ви рибка също вижда така, което е доста безполезно. Рибите виждат на по-голям градус от човек.

За последно ще погледнем котките. Първото интересно нещо е, че те имат допълнителен клепач в очите им, за да ги предпази от боклуци. Котките виждат жълто, кафяво и синьо, което означава, че всичко, което виждат е все едно в филтър, като цветът е „изсмукан“ и изглежда „по-нещастно“. Картинката е доста по-размазана около обекта върху, който се фокусират. За всичките им недостатъци, те виждат на впечатляващите 200° и лесно се ориентират в тъмното.

 

Автор: Мартина С. Попова