Принцови острови

Принцови острови

27/04/2019 Off By djani

Принцовите острови са разположени сред Мраморно море югоизточно от Истанбул. Представляват архипелаг от 9 острова и 2 скали. Общата им площ е 11 кв. км. Обитаеми са островите Къналъ, Бургаз-ада, Хейбели-ада и най-големият – Буюк-ада.

Един остров – Кашък адасъ е частна собственост. Името му буквално означава остров – лъжица. И наистина погледнат отдалеч, островът има формата на обърната лъжица.

Общо около 10 хиляди души живеят на Адалар.

Княжеските острови са получили името си от факта, че по време на Византийската империя, хора от благородническата класа са били изпратени тук в изгнание. През 19 в. богатите турци започват да строят къщи и вили на островите. Сега е предпочитано място за почивка до Истанбул.

Някои идват тук през уикенда, други живеят през цялото лято.

Автомобилите са забранени на островите, хората се движат в каруци с коне.

Тези, които са по-активни – могат да наемат велосипед или да отидат да завладеят върховете пеша. Туристите са привлечени от тишината, красивите панорамни гледки, буйната зеленина и цветята, както и плажовете на Мраморно море.

Буюк ада

Това е най-големият остров на архипелага. Често първото пътуване до островите е посветено на него.

Размерът на това парче земя е 5,4 квадратни метра. Около 7000 души живеят тук постоянно. Най-активният живот кипи близо до кея, който се намира в северната част на острова.

Освен прекрасната природа и гледката към морето, тук можете да намерите православни църкви, синагоги, латински и арменски църкви.

Хейбели ада (остров с чанта)

Вторият по големина след Буюкада: дължината му е около 3 км., а ширината му е около 1,5 км. Необичайното име се появява поради сходството на външния контур на острова с чанта. Островът може да се похвали със собствена търговска школа, Военноморско училище и редица други институции. Манастирите и християнските светилища на острова са все още много привлекателни. Те включват църквата “Св. Богородица” (датираща от XIV век),

Burgaz ada (остров-крепост)

Следващият по големина остров от тази група острови е почти квадратна на външен вид – дължината и ширината му са около 1,6–1,8 километра. Въпреки фактът, че островът е преминал към Османската империя преди много векове, дълго време не е имало нито една джамия. Зимата тук живеят около 1,5 хиляди души. През лятото населението на острова понякога расте десет пъти. Хората идват тук заради мекия климат, чистите плажове и зашеметяващи гледки. През 1928 г. тук е построен и първият санаториум, а традицията на терапевтичния отдих е твърдо обединена с Бургаз ада.

Ценителите на историята вероятно ще са щастливи да посетят църквата “Йоан Кръстител” (Aya Yani Kilisesi) и руините на манастира “Свети метаморфози на Христос Спасител” (Христос Манастири).

Къналъ ада (Къносаният остров)

Името на острова е представено от растения – червеникав храсти, покриващ почти цялата територия на острова. Самата почва е богата на примеси от желязо и мед, което я прави сходна по цвят с популярната къна в Турция. Площта на острова е 1,3 кв. км. Тя не е богата на растителност, така че не привлича особено туристи. Тук за постоянно живеят около 2000 души – предимно арменци.  Тези, които са запознати с острова, идват в манастирския залив – плуват в най-чистите крайбрежни води, релаксират на плажовете. Останалата част от острова се гордее само с луксозни имения и скъпи яхти на собствениците на тези имения.

През зимата животът на островите замръзва. Почти всичко е затворено. И това дава отлична възможност да обикаляте спокойно  в красиви места, без да пробивате тълпи от туристи. След разходката можете да се затоплите с чаша горещ турски чай или salep в автентично кафе на плажа.

Вярвам, че Островите е задължителна дестинация.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани