Проблемът с мазнините

Проблемът с мазнините

11/12/2018 Off By martha

Тези, които обръщат голямо внимание върху здравето си са във вечно търсене за това какво трябва да яде и какво не. Проблема с това е, че не е толкова просто. Яденето на малко мазнини естествено, че не би повлияло на организма добре, но това може да се каже за буквално всичко. Изследвания показват, че изключването на всички мазнини не прави почти нищо, ако се опитвате да свалите килограми. Калориите, които биха се поели от тях ще бъдат запълнени с нещо друго.

Мазнината не е напълно вредна и неполезна. Използва се от организма, за да съхранява енергия, която е нужна за да може тялото да функционира нормално. За това мазните продукти имат двойно повече калории от например протеина. Но мазнините не са в същността си нездравословни за нас. Те са напълно нужна част от една балансирана, добра диета. Естествено, трябва да се спомене, че има голяма разновидност при мазнините – някой от тях са полезно, докато други са си наистина опасни. Важното е да подбираме добре храната си.

Наситените мазнини са по-неполезни защото от научна гледна точка, те много по-лесно се струпват заедно. Групичките, които те създават циркулират из кръвта и могат да заседнат. Запушването на артериите е опасно и може да доведе до сериозни проблеми. Ненаситените мазнини от друга страна не се струпват лесно и са много по-леки за тялото от страна на обработка. Трансмазнините обаче са много по-вредни от другите, защото те малко или много са производство на човека. Тяхната структура е изградена от двата други вида взети заедно и телата ни не са направени да се справят с тях. Те са струпват още по-лесно от наситените мазнини и риска от заболявания при тяхната консумация е сравнително по-висок. Те са мазнините, за които всички предупреждават и които не трябва да консумираме. За жалост те са изградили име под което слагаме всички мазнини.

В крайна сметка тялото ни не може да функционира нормално без мазнини. Ако се опитате да свалите килограми или да живеете по здравословно, не ги отписвайте изцяло от всекидневната си диета. Помнете, че всичко в големи количества е нездравословно. Това не означава, че то по начало е нездравословно.

 

Автор: Мартина С. Попова