Мъдростта на трите маймуни

Мъдростта на трите маймуни

12/12/2018 Off By nina

Със сигурност се сещате за кои маймуни говорим: едната запушва ушите си, другата затваря очите си, третата – устата си. Рисуват ги върху тениските, закачат ги на ключодържатели, използват ги за украшения . Този символ е станал толкова популярен, че значението му вече е било изкривявано много пъти.

Западът познава маймуните като символ на безразличието, изобразено като “не виждам нищо, не чувам нищо, не казвам нищо”. Но това е фундаментално погрешно и няма нищо общо с истинския смисъл! За да бъдем точни, в тези фигурки е заложена идеята да изоставим всичко, което е лошо. Основната цел е да се избегнат лошите дела и да се придържаме към премерена предпазливост.

Всяка маймуна си има име: Кизазар, Ивадзар и Мизар. Понякога, към тези трите има и още една, четвърта, която носи името Шизару и представлява маймунка с лапичка върху корема си. Основната й идея е “не върши зло”. Но тя не е толкова известна, тъй като в азиатската нумерология числото 4 се счита за неблагоприятно. Краищата на имената на животните са подобни на звука на думата saru, което означава “маймуна“ или “да изчезна”. Някои виждат тук игра на думи.

Ненапразно групата маймунки, наречени Самбики-Сару се свързват със злото. Тези животни са свещени за религията Шинто, традиционната религия на Япония. Приети са като талисман против клеветата.

Фигурката става извества благодарение художествено пано, изобразяващо три маймуни. Скулпторът Хидари Зингоро ги е издялал през XVII в. в светилището Тошо-гу Шинто, в древния град Нико – религиозен и поклоннически център на страната.

Друга идея за маймунките може да бъде открита и в произведение на Конфуций. Ето какво каза той:

“Не гледайте какво не е наред; Не слушайте какво не е наред; Не казвайте какво не е наред; Не вършете какво не е наред. ” Някои смятат, че японците са го приели и са го съкратили малко, но са запазили мъдрия смисъл, заложен в думите на философа.

Фигурка с образа на “Тримата маймуни” се носи от Махатма Ганди – идеологът на индийската независимост. Когато починал, той притежавал само 12 неща, сред които и порцеланова фигурка на трите маймуни.