Капки коригират зрението

Капки коригират зрението

12/12/2018 Off By nina

Корекцията на късогледството или далекогледството може да бъде по-проста и по-малко инвазивна от настоящата операция. Изследователи от университета Бар-Илан в Израел са разработили нано-капки за очи, както и техника за тяхното използване за премахване на зрителните проблеми.

Грешките при пречупване възникват, когато светлината не се фокусира върху ретината поради деформация на окото. Най-често срещаните видове рефрактивни грешки са късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия – намалена зрителна острота.

Израелските изследователи са разработили начин да повлияят на роговицата, която осигурява 60% от оптичната сила на окото. Те са тествали системата си върху очите на мъртви прасета, чиято оптична система е много подобна на човешката.

                           “Постигнахме корекция от 3 диоптъра”, споделя членът на екипа Смаджа. Диоптърът е оптичен показател, използван за измерване на зрението. “Това означава, че някой, който има нужда от очила да чете, ще може да го направи без тях”, допълва той.

Първият етап изисква пациентите да проверяват зрението си със смартфон. Според Смаджа вече има редица заявки. Втората стъпка изисква пациентите да използват второ приложение, разработено от изследователите, в което лазерното устройство е свързано към смартфона.

Устройството изпраща лазерните импулси на окото и за по-малко от секунда изчислява формата на повърхността на роговицата, за да помогне да се коригира нейната рефрактивна грешка. На последния етап в окото се капят нетоксични протеинови наночастици, които възстановяват формата на ретината, като по този начин коригират зрението на пациентите.

Технологията, за разлика от текущите лазерни операции, които коригират зрението, не уврежда тъканта и поради това не е инвазивна и се адаптира към повечето очи и разширява обхвата на пациентите, които могат да коригират зрението си.

По проекта работят трима изследователи и, както твърди Смаджа, “мечтаят да  отърват хората от очилата“.

При експеримент с прасета ефектът на коригираното виждане продължило два часа. Изследователите вече набират средства, за да експериментират с живи свине или зайци и да наблюдават ефекта на капките за по-дълъг период от време. „Надяваме се, каза Смаджа, да тестваме технологията публично през лятото на 2019 г.“

Констатациите са патентовани от маркетинговата индустрия на университета Бар-Илан, а изследователите мислят да започнат по-нататъшно разработване на офталмологични продукти. Според Смаджа вече има редица инвеститори, които проявяват интерес към технологията.