Шопенките – лудостта на жените

Шопенките – лудостта на жените

12/12/2018 Off By nina

Шопенките са необичайни обувки на платформа, носени от жените през 15-ти, 16-ти и 17-ти век.

Изработени с много висока дървена платформа, тези обувки защитават роклята от мръсотията и уличния прах. Те били много популярни във Венеция и били носени от благородните дами и куртизанките.

Размерът на шопенките съответствал на статута на собственичката им. Колкото по-висока била платформата, толкова по-високо било общественото положение на дамата. Краката се закрепвали към платформата с ремъци от кожа или коприна. Когато жените, обути в шопенки, вървели по улиците на Венеция, трябвало да бъдат подкрепяни от прислужниците или съпруга.

Височината на платформата на някои достигал 50 сантиметра!

В XV век със закон намалили височината им до 7,6 см, но забраната била игнорирана от всички. Необходимо било обувките да съответстват на дрехите – дългите поли скривали горната част. Жените, които ги носели, били ужасно нестабилни и походката им била много забавна гледка.

Фабрицио Каросо, учител по италиански танци, пише, че ако жените практикуват достатъчно, ходенето с тези обувки, те биха могли да се движат доста грациозно с тях и дори да танцуват.

Освен в Италия, през XV век, шопенките били популярни и в Испания. Много учени твърдят, че тази обувка били разработени в Испания и че има препратки към нея още от 14-ти век. Разликата между венецианските и испанските шопенки е, че в Испания те се опростяват,  по-симетрични са и са носени като аксесоари под рокля, докато във Венеция те са станали по-художествени и били скрити под рокля.

Шопенките, обаче, не са нито испански нито италиански. Те били внесени от венециански търговци от югозападна Азия. Истинският произход на обувките е неизвестен, но е много подобен на турските и гръцките налъми, носени в бани или от източните актьори на сцената.

Освен всичко останало, шопенките държели жените в къщи, да не се мотаят много из града и да не съсипват морала си.

Обувките били популярни и в Турция, Китай и Гърция.

Шопенките губят популярността си, когато излизат на мода обувките с висок ток. Мода, също внесена от Изтока и веднага грабнала женските сърца… мъжките също.