Пчелите се пристрастяват към пестицидите

Пчелите се пристрастяват към пестицидите

14/03/2019 Off By nina

С течение на годините е установено, че обикновените селскостопански пестициди, като неоникотиноидите, имат вредно въздействие върху пчелните семейства. Въпреки че резултатите не винаги са последователни, по-голямата част от доказателствата сочат, че пестицидите са вредни за пчелите. Изложени на пестицидите, те срещат трудности при възпроизводството. Когато химикалите попадна в хранителните им източници, появява се опасност да започнат да умират по-млади и стават невнимателни към гнездата си.

Една от основните критики на проучванията, които разглеждат пчелите и пестицидите, е, че те не имитират точно условията в реалния свят. Предишните проучвания започнаха да разрешават този проблем, но друго, публикувано през август 2018 г. в „The Proceedings of the Royal Society B“, разкрива още по-тревожен ефект от неоникотиноидите. Те не само могат да увредят пчелите, но и насекомите се научават да предпочитат храна, покрита с пестициди.

Някои видове неоникотиноиди наскоро бяха забранени в Европейския съюз, но остават в употреба в САЩ и другаде по света.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон и Лондонския университет “Куин Мери” проведоха експеримент, който позволява на пчелите да се хранят с нектар, който е или чист, или с тиаметоксам, често използван неоникотиноид. Оставиха пчелите да се хранят за няколко дни и гледаха да видят към кои захранвания се стремят. До края на опита пчелите показаха ясно предпочитание към нектара, който съдържаше пестицида. Промяната в реда на захранващите устройства изобщо не промени поведението – пчелите все още търсеха храна, овкусена с неоникотиноид.

„Смятаме, че нашето проучване предлага някои от най-добрите лабораторни доказателства досега, че в реалния свят може да се случи пристрастяване към тиаметоксам”, каза водещият автор Андрес Арсе, изследовател в Imperial College London. “Това означава, че цъфтящите култури, третирани с тиаметоксам, всъщност могат да станат по-привлекателни за пчелите и всъщност могат да ги накарат да търсят управлявани опрашители, за да се хранят с тях.”

Резулатът тревожи изследователите на две нива. Първо, симулираната ситуация, при която пчелите могат да изберат да избягват пестициди в храната си, основно се различава от повечето лабораторни изследвания, където всички храни на пчелите съдържат пестициди. Още по-изненадващо е, че те успяват да покажат, че пчелите не се научават да избягват замърсената с химикали храна. Вместо това те започват да я търсят активно.

Лесно е да се направи сравнение с хората и някои от вредните вещества, които избираме да вдишваме или поглъщаме. Обаче, докато пчелите показват поведение, което съответства на нашата дефиниция за пристрастяване, болестта е сложен неврологичен феномен и при тях е малко по-лесно да се картографира директно.

Превод от английски – Нина Жишева