Растенията супер герои

Растенията супер герои

09/12/2018 Off By martha

Не могат да си спасят от удавяне или да ви изкарат от пламнала постройка, но растенията са ви спасили живота повече от веднъж, а вероятно дори не знаете. Поне една четвърт от всички лекарства съдържат съставки, които могат да се намерят само в растенията. Човечеството е известно с използването на различни билки за лекуването на рани или болести, въпреки че повечето въздействия са намерени по чиста случайност.

Не е грешно да се каже, че при някои растения лечебните им съставки е оръжие с двойно острие. Например растението беладона – то прилича изключително много на боровинки, но консумирането на само 10 от плодовете му са смъртоносни за човека. Въпреки че атропин е смъртоносната съставка на растението, това вещество е в списъка за най-нужни медикаменти на Световната здравна организация. Ако сте ходили на очен лекар, когато ви уголемяват зениците използват точно атропин. Също се използва от хирурзите като успокоително са малки операции. На всичкото отгоре, макар да бива извличано от токсично растения, атропина работи като антидот за някой отрови.

Човечеството се бори от доста време с диабета. За хилядите хора, които страдат от това, най-честият медикамент, с който се лекуват е метформин. Всичко започнало от растение наречено жаблек. То било използвано да лекува диабета на много различни места по света. Съдържа вещество, което сваля кръвната захар в животните, но е прекалено токсично за хората. Учените се захванали да пригодят този лек за хората и създали метформин – лесно и евтино вещество, което спасява хиляди хора по целия свят.

За жалост, много е вероятно голяма част от растенията, които може би биха ни спасили от ужасни болести, са изчезнали преди дори да можем да ги именуваме. През 1987г. ботаник бродил из малайзийските блата в търсене на лек за рак и СПИН. От дърво той извлякъл екстракт, които показал, че работи да спре спинозните клетки от това да се размножават. Върнал се веднага в лабораторията да вземе повече ресурси, но когато се върнал дървото го нямало. Всички дървета в околността били изсякани.

Този случай стои като пример за огромните щети които нанасяме на самите себе си когато вредим на природата. Можете ли да си представите, колко подобни видове растения е имало преди да сме ги унищожили, без да знаем техните свойства?

Автор: Мартина С. Попова