Родният град на Юрий Гагарин

Родният град на Юрий Гагарин

19/04/2019 Off By martha

От 2001 г. всяка вечер на 12 април се празнува нощ на Юрий – глобално събитие в чест на един от най-обичаните фигури в изследването на космоса, съветския космонавт Юрий Гагарин, който беше първият човек, който достигна до космоса. Феновете танцуват, повдигат напитки, посещават лекции и обикновено се събират, за да отдадат почит на герой и да се насладят на всичко ще е космично.

Макар че никога не стъпил извън космическия си кораб „Восток 1“, тъй като той направи само пълна орбита около Земята, пътуването на Гагарин беше важена стъпка напред за изследването на космоса. Той е първият човек, който вижда пространството отвъд пределите на атмосферата, и първият човек, който е свидетел на ослепителната гледка на нашата планета от толкова далеч.

Сред многото почитатели на Гагарин е руският фотограф Дария Гарник. Сега в 30-те си години Гарник е обсебна от космическа и научна фантастика. “Юри Гагарин беше мой герой, когато бях дете”, казва тя, въпреки че е родена години след трагичната смърт на Гагарин в самолетна катастрофа през 1968 година.

Като възрастен човек, Гарник искала да научи повече за космонавта, така че тя започна да документира малкия провинциален град близо до Москва, където Гагарин израства. Някога наречен Гжатск, градът е официално преименуван на Гагарин, за да го почетат, когато умрял, и оттогава се превръща в своеобразен храм с няколко исторически домове, паметници и музеи, които отбелязват постиженията му.

Чрез този проект Гарник опознава много от жителите на Гагарин, някои от които си спомнят Юрий Гагарин, когато бил жив. След пионерския си полет Гагарин се върнал в родния си град, за да посети семейството си. Някои от неговите роднини все още живеят там.

За Гарник 12 април е важен ден: „Мисля, че Юрий би искал в този ден да си спомним и Королев, Яздовски, Титов и други прекрасни учени и ентусиасти, които направиха полета му възможен”, казва тя.