Розовата лагуна в Мексико

Розовата лагуна в Мексико

04/02/2019 Off By djani

Признавам си честно. Розовото ми е слабост. Щом попадна на информация свързана с този цвят, се запалвам и проучвам бързо, защото нямам търпение да споделя наученото с вас. Добре де, знам, че за много мъже този цвят не е с приоритет, но наистина съм любопитна, дали няма да променят мнението си поне мъничко след тази статия. Ето, няма да ви бавя повече. Да започваме днешното виртуално пътешествие.

В Мексико има място, сякаш специално създадено за всички любители на розовото. Идеално създадено за романтични разходки на изключително красив фон… Направо излязло като от приказките. Едно наистина райско място – розовата лагуна в Мексико. Намира се в близост до рибарското селище Лас Колорадас на източния бряг на остров Юкатан в Мексико.

Розовата лагуна е част от биосферния резерват Rio Lagartos. Но не само розовата вода е атракция там. Белоснежните брегове са нещо повече от сол, които, подобно на бели айсберги, се издигат  над розовото.

Съчетанието на ослепителна бяла земя и розова вода в лагуната е създадена от самата природа. Не се съмнявайте, това е естествен процес.

Обяснението за розовият цвят е специален Фитопланктон, отделящ специфичен ензим, оцветявайки водата по време на неговата жизнена дейност в деликатен розов цвят.

Тази част от биосферния резерват придобива слава далеч отвъд Мексико не само заради розовата лагуна, но и заради белите солни брегове, които се издигат над нивото на водата, като айсберги.

По средата на Розовата лагуна минава пътят, от който е най-добре да се наблюдава  фламингото.

Преди да се превърне в туристическа атракция за пътуване, Лас Колорадес е било малко рибарско селище на брега на Юкатан. Занимавали се с производство на сол още от времето на маите. Днес солните равнини са изкуствено конструирани. Процесът остава същият, само че в по-голям мащаб.

Около солниците има басейни, в които може да се плува и които имат само няколко метра дълбочина. Разрешено е да си направите солна баня, т.е. да се намажете цялото тяло със сол и да останете така известно време.

Е, надявам се, че издигнах розовото поне мъничко в очите на мъжката част. Има места по света, които могат да осигурят блажено спокойствие и незабравими впечатления дори в розово. Имайте го предвид, когато избирате дестинация следващия път.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани