Самозадвижващите фериботи на Швейцария

Самозадвижващите фериботи на Швейцария

11/11/2018 Off By martha

Швейцарците са известни със техните изобретения. От надупчения швейцарски кашкавал до швейцарското ножче, дори самите им имена ви подсказват кой ги е създал. Съществува обаче едно не толкова популярно изобретение, което на пръв поглед е доста просто и би трябвало да се подразбира, но за голяма част от планетата е непознато.

Ако ви попитам, как бихте накарали един ферибот да премине от единия бряг на река до другия, какво бихте измислили? Може би ще предложите някаква система, която би дърпала плавателният съд от единия край до другия или специален канал, които се позволи на ферибота да преплава директно към другия бряг.

Да, но всички тези изобретения биха изисквали енергия. Швейцарският отговор е без полагането на каквито и да е усилия, никакви системи и никаква употреба на енергия, била тя машинна или човешка.

Много е просто. Имате тяло което се нуждае от непостоянна енергия за да се задвижи. То седи в река, която реално е точно това. Швейцарците не мислели дълго – опънали дебела жица от единият край на реката до другият и просто завързали ферибота за нея. Когато било време да отплава, капитана насочват ферибота в посоката на другия бряг и поддържал тази посока. Непрестанното движение на водата сама премествала плавателният съд до другия край. Нямало е нужда от мотор или сложни механични системи, а проста физика.

Сега вероятно ви изглежда доста очеваден този отговор, но кои от вас се сетиха за него преди да го разберат? Може би трябва да се замислим защо се хвърляме на грандиозните сложни неща, когато отговорът е много по прост и ясен.

Днес в Швейцария, въпреки че имат мостове, все още използват тази система на някой места. И защо не – ефикасна е и е лесна. Дали като традиция или може би искат да покажат гениалността си продължава да се използва този метод за прекосяване на река.

 

Автор: Мартина С. Попова