Свещеник твърди – ангелите не били крилати

Свещеник твърди – ангелите не били крилати

25/06/2019 Off By nina

Повечето изображения на ангели показват русокоси жени в бели одежди с крила, покрити с пера и блестящ златен ореол, но ангелите наистина ли са такива? Според „познавача на ангелите“ отец Ренцо Лаватор от Рим отговорът е не. Лаватор твърди, че истинските ангели нямат крила и не са физически същества, както предполага традицията, а са субекти, съставени почти изцяло от светлина.

“Не виждате ангели, а усещате присъствието им”, каза той на неотдавнашна конференция. „Те приличат на слънчева светлина, която се пречупва върху вас през кристална ваза.“ Позоваванията на ангелите съществуват толкова дълго, колкото е записана човешката история. Коренът на думата „ангел“ идва от „ангелос“, което означава „пратеник“ и за първи път се говори за тях в микенската цивилизация в Гърция преди повече от 3000 години.

Ангелите се намират в основните религии на юдаизма, християнството и исляма. И все пак, ангели, или божествени помощници, също бяха открити в шумерските, вавилонски, персийски, египетски и гръцки писания и са имали голямо влияние върху идеите за ангелите в самите ключови религии. Например, добре известно е, че древните шумерски текстове са предхождали еврейската книга на Битие, включително идеята за съществуването на ангели.

Но откъде идва първоначалната идея, че ангелите имат крила? Хермес, в гръцкия пантеон на боговете, изпълнявал функцията на пратеник и е изобразяван с крила на петите си. В древен Египет богинята Нептис също е била крилата; релефи, изобразяващи я, се появяват в йероглифи в гробници. Грифони, крилати животни с човешки глави, се появяват в една много древна етруска гробница и много други култури включват крилати лъвове и бикове с човешки глави; крилати същества са били известни на викингите като валкирии, на гърците като ори; В Персия те са fereshta, на индуски, apsaras. Обаче, в традициите на Авраам, крила рядко са изобразявани на ангели до времето на император Константин и не са били популярни в изобразяването на ангелите до Възраждането. Исторически, ангелите, които са взаимодействали с хората, са били наблюдавани в „плът и кръв“.

Ангелите наистина са мистерия, която извиква много въпроси – първо, дали изобщо съществуват? И ако е така, какво точно са те? Някои, като Лаватор, вярват, че са същества на светлината, други казват, че са „Божии пратеници“ или душите на починалите, които ни водят в нашето житейско пътуване. По-противоречиво, има хора, които твърдят, че няма нищо „благочестиво“ у ангелите и че те са просто същества от плът и кръв,  извънземни, които може би са дошли в летящи обекти, оттук и и изображението на крила. Каквито и да са те, идеята за ангелите е завладяла сърцата и въображението на милиони хора по целия свят.

Превод – Нина Жишева