Символизмът на лъвските статуи

Символизмът на лъвските статуи

05/06/2019 Off By nina

Кралят на зверовете триумфира в китайската митология, макар и в много видове и форми. Китайските художници съчетават атрибутите на различни същества, за да създадат композитен звяр, който те наричат ​​pixiu (pi-hsieh).

Терминът обикновено се използва за означаване на всяка животинска смесица (а в китайската митология има много), но се използва правилно, pixiu е името на специфично измислено същество, което прилича на лъв с крила. Такива химерични същества са описани в китайската литература и се появяват в картини и скулптури, но тяхното разпознаване е проблематично, защото има множество малки разлики между животинските видове и подтипове.

Лъвовете са били и все още са почитани, както е видно от дори съвременни филми като серията на Дисни “Цар Лъв” и “Нарния” на С. С. Луис, освен че се появяват в пиеси, книги, статии и други медии. Лъвът (felix leo) се появява в произведения на изкуството по целия свят поради своята величествена структура и сила, смелост и благородство. Символиката на кралското достойнство, неговите изображения, независимо дали лъвовете лежат, седят, вървят, бягат или се борят, се появяват в хералдическите образи, а терминът лъв се свързва с владетели като Ричард Лъвското сърце и Леонидас от Спарта.

Лъвовете украсяват дворците на асирийските крале и лъвицата представлява властта на микенските царе. Лъвската порта на Микена в Гърция, построена през 13 век преди новата ера, има две женски лъва, разположени от двете страни на колона, и този символизъм е бил често срещан в други структури от същия период. Гърците и римляните смятат лъва за покровител и затова се появява до кралските паметници, порти, фонтани и близо до (културно) важните гробове на известни воини. Обикновено лъвовете, които охраняват гробници, спят, тъй като спящият лъв символизира паднал герой.

Лъвовете, охраняващи гробницата на Леонидас близо до Спарта и гроба в Халикарнас и лъвът в Пирея, първоначално разположен в прочутото Атински пристанище, са толкова важни за италианците, които ги плячкосат през 17-ти век, че са нарекли мястото Лион Порт (Порто Леоне). В християнското и западното изкуство лъвът символизира евангелиста Свети Марк и възкресението поради старото убеждение, че лъвовете спят с отворени очи.

Превод – Нина Жишева