Сияние в небето – Съзвездия

Сияние в небето – Съзвездия

28/11/2018 Off By djani

Вероятно и вие, много често сте прекарвали време, загледани в звездите. Има ли някой, когото гледката на блещукащи звезди разпръснати на фона на ясно, тъмно синьо небе, не успокоява и размечтава?!? За разлика от нас, обикновените хора, астрономите виждат конкретни форми в тях. Да не говорим как, в миналото различни владетели не предприемали нищо без да се допитат до своя личен „звездоброец”. Правели се стратегии и се взимали решения, засягащи цели народи, продиктувани от разположението на звездите.

 

В настоящето, е прието, че под  думата съзвездие, се разбира група от звезди. Съзвездието обикновено води името си от обект, на който е оприличена конфигурацията от звездите в групата, например:

Скорпион, Орел, Делфин, Лебед, Орион и др. В миналото, различните народи са оприличавали различни групи звезди на различни предмети, животни или герои, обикновено свързани с легендите, преданията, бита и културата на съответния народ. Много от имената на съзвездията са свързани с древногръцката митология – Орион, Андромеда, Касиопея, Цефей, Пегас и др. Някои съзвездия носят имената на предмети – според фигурите, образувани от влизащите в тях звезди – Щит, Триъгълник, Стрела и др.

 

С течение на времето, различни астрономи ползват различни дефиниции за различните съзвездия и така се достига до нуждата от международна конвенция за границите и имената на всяко съзвездие. Такава конвенция е постигната и утвърдена на първия конгрес на Международния астрономически  съюз.

Голямата мечка е едно от най-известните съзвездия, които могат да се видят от Земята.Тя представлява група от 23 звезди.Най-ярките 7 от тях, свързани  мислено, наподобяват кола или черпак.

Орион  е съзвездие, кръстено на ловеца-великан в гръцката митология. Той е въоръжен с тояга и щит. Най-ярката част на съзвездието са трите звезди, които образуват т.нар. Пояс на Орион. Една сцена от гръцката митология показва как Орион се бие срещу Телеца. Кучетата на Орион – Малко и Голямо куче, го обкръжават, а в краката на ловеца лежи Заекът – любимият му дивеч.

Малката мечка може да се види от Земята с просто око. Наподобява мечка с дълга опашка.

Голямото куче е съзвездие, в което се намира звездата Сириус, която е най-ярката звезда на небето.

Процион е най-ярката звезда на Малкото куче и е една от най-близките до нас.

Съзвездието Телец е образувана от звездния куп Хияди. Окото на Телеца е звездата Алдебаран. В съзвездието се намира и разсеяният куп Плеяди-

7-те сестри. Според една легенда, Плеядите били поставени на небето, за да се спасят от Орион.

Сред съзвездията се намира и Рак. Образувал се е след избухване на свръхнова звезда.

Формата на съзвездието Лъв наподобява лъв, който се готви за скок.

Съзвездието Козирог прилича на усмивка. Представлява изкривен триъгълник.

Змия е единственото съзвездие, което се състои от две части – глава и опашка.

Съзвездието Скорпион е съставено от ярки звезди, от които най-ярката е Антарес. Формата на съзвездието наистина наподобява скорпион.

Звездите винаги са били асоциация за романтика и копнежи за далечни пътешествия. Кой знае, може някой ден човечеството да стигне до мига, в който ще посещава нови галактики и звезди без непременно да унищожава.

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани