Най-тежките години за човечеството

Най-тежките години за човечеството

29/11/2018 Off By nina

Прокобен облак от черна пепел блокира слънцето от Европа до Азия. Избухването на бубонната чума съвпада с вледеняващ студ. Посевите умират. Гладът, тъмнината и мизерията изобилстват.

Всички тези условия били широко разпространени в цялото северно полукълбо през 536 г. след новата ера. Годината е връхна точка в епоха на безпрецедентно опустошение. Била толкова лошо, че изследователите вече определят тази година като най-лошото време за оцеляване в историята на човечеството. Или както професорът по история в Харвардския университет Майкъл Маккормик споделя пред Science: “Това е началото на един от най-лошите периоди за оцеляване на човека, ако не и най-тежкият.”

Въпреки че произхода на черния облак от пепел доскоро е бил загадка, нова статия, публикувана в списанието Antiquities, разкрива, че голямо вулканично изригване в Исландия предизвиква 18-месечен мрак. Още две изригвания през годините 540 г. и 547 г. сгъстяват облака.

Пепелта блокира слънчевите лъчи и температуата рязко се понижава, растенията измират и настъпва масов глад. Като добавка към мрака и студа, избухването на бубонната чума се разпространява в цялата Източна Римска империя през 542 г. след новата ера, убивайки безчет хора и предизвиквайки икономически спад, който продължава 30 години.

В проучването Маккормик, професорът по история в университета в Нотингам Кристофър Лавлък, и изследователят на ледници Пол Майевски в Института за климатичните промени в Университета в Мейн изследвали проби от леда на ледника Ороно, в швейцарските Алпи, за доказателства за замърсители и атмосферни промени. Така открили причините за произхода на тъмния облак. Докато провеждат изследването, изследователите откриват оловни замърсители в леда, създадени от внезапната вулканична дейност.

По ирония на съдбата историците смятат, че точно тези замърсители довеждат до съживяването на европейската икономика, като я измъкват от дълбоката пропаст около век по-късно. Оловото е от решаващо значение за производството на сребро, което в крайна сметка стимулира икономическото възраждане, когато небето се прочистило и морът отминал. Както казва Лавлък пред CNN: “Съществуват доказателства за цялостна икономическа трансформация между 640 и 660”.

Така че пазете благословенията си. Не сме изправени пред катаклизми с подобни размери. Поне засега.