Спасиха дете Маугли в Москва

12/03/2019 Off By nina

В Москва полицията и службите за спешна помощ спасиха петгодишно момиченце, чиято майка го оставила без надзор в апартамента от няколко дни. Домът бил пълен с мръсотия. Самото дете е изтощено. По предварителни данни, то нямало никакви социални умения, страдало от възпаление на ушите, а на вратлето му намерили враснало се в кожата му подобие на колиенце, което приличало на ластик за коса.

“На 10 март 2019 г. в служба Спешна помощ, на телефон 02, е получено съобщение за плач и виковете на дете в един от апартаментите на Ленинградската магистрала. На мястото на сигнала незабавно пристигнала полицията и службите за спешна помощ. Спасителите открили петгодишно момиченце, оставено без надзор. Детето седяло на перваза на прозореза с шапка и тениска, без бельо и плачело. Спасителите не открили храна.

Пресслужбата на Главното следствено ръководство СК за Москва обяви “спешно наказателно производство” за майката по престъпление по част 3 от чл.30 и част 2 от чл.105 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Опит за убийство“).

Според съседите майката на детето отсъствала от дни. Детето плачело и никой не знае кой се е грижел за него през това време.

Както е обяснено в СК, майката на детето е задържана и разпитана за установяване на обстоятелствата и причините за инцидента.

“В хода на наказателно разследване ще бъде направена правна оценка по настойничество, настаняването и правилното упражняване на контрол върху условията на живот на непълнолетното дете”, съобщават властите.

Министерството публикува и видеоинспекция на апартамента, която показва, че той е пълен с купчини боклук и мръсотия.

Положението на изоставеното момиче вече е под контрола на омбудсмана по проблемите на децата Анна Кузнецова. Както се съобщава от комисарите по правата на детето, разследвали обстоятелствата по инцидента: “Момиченцето е в болница, осигурено му е необходимото медицинско обслужване“.

Превод от английски – Нина Жишева