Стойността на рубина

Стойността на рубина

10/10/2018 Off By martha

Скъпоценните камъни от години са любимата стока за нелегалните черни пазари редом с наркотиците и алкохолът. Всеки знае за диамантите и тяхната ценност, но най-добрият приятел на жената бива фалшифициран по всевъзможни начини, правейки търговците безумно богати. Но има един скъпоценен камък, за който не много се замислят.

Рубина.

Ярко червеният камък е силно запленяващ, но рядък. По-специфично, камбоджийския рубин в разцветка „залез” е до 50 пъти по-рядък от диамантът. Този безупречен рубин, дори с размерите на накът, може да достигне цени от четвърт милион или повече. Заради безумната им стойност, тези камъчета са перфектния материал за нелегален бизнес.

Големият проблем се появява при идентифицирането на истинските от фалшивите. Рубина съдържа голямо количество желязо, което го прави да изглеждат замъглен и за неопитното око безполезни. Тайната е, че те се преобразяват при изключително високи температури. Не само е сложно да се открият истински рубини, но и процесът на обработка след това е труден.Трябва изключително много да се внимава, тъй като камъчетата могат да се пръснат от високата температура и се превръщат в хиляди долари хвърлени в пещта. Ако процесът е успешен, цената на им може да се увеличи четворно. Това дава огромна възможност за фалшифициране на камъчетата. Само експерти биха разпознали истинските преди обработка.

Доста е типично да се раздават торби с пари на хора обути с джапанки посредата на някоя гора, като стоката се продава груба и на едро. Тези видове сделки са изключително опасни и хората, които се занимават с този вид бизнес излагат живота си на опасност. Тук се влиза в сферата на цифри с по шест нули и хората, които обичат да лъжат. Целия процес е обикновено много секретен, но това не е учудващо когато става дума за такова количество пари.

Всеки би желал да натрупа такова богатство, което търговията на скъпоценни камъни би довело, но нашия съвет е да не се забърквате с тези неща. Оставете на бижутерите да му мислят. Достатъчно е да им се любувате по витрините и може би, някой ден, на пръстът на човека, който обичате.

 

Автор: Мартина С. Попова