Супер храни за косата

Супер храни за косата

01/05/2019 Off By djani

За всички ни е важно да имаме добре изглеждаща, здрава коса. За много хора обаче здравият растеж на косата е нещо, което може да бъде трудно постижимо. Това е според изследване, проведено от  Американската асоциация за загуба на коса около 85% от американските мъже изпитват известна степен на чувствителна загуба на коса на възраст от 35г., а приблизително на 25% от мъжете, които страдат от загуба на коса и изтъняване, им се случва още преди да навършат 20 години. Жените също страдат от изтъняване на косата и по-малко от оптимален растеж на косата.

И така, какво може да се направи за това? Има ли естествени начини за насърчаване на растежа на косата? Отговорът е, да! Изследванията са открили няколко супер храни, които всъщност могат да помогнат на косата да расте. Ето кои са те.

1. Тъмни, листни зеленчуци

Вероятно вече сте го чували някъде и наистина трябва да се вслушате в този съвет. Листините зеленчуци като спанак, лапад, маруля и др. осигуряват здравословна доза желязо, която е минерал, необходим за здрави коса. Изследванията свързват недостига на желязо със загубата на коса, просто защото ниското желязо е индикатор, че кислородът и хранителните вещества не се движат към корените на косата и фоликулите. Това може да блокира растежа на косата и / или да направи косата ви слаба.

2. Цитрусови плодове

Портокали, лимони, лайми и грейпфрути са всички примери за цитрусови плодове, които са пълни с чудесният витамин С. Той е водоразтворим витамин, което го прави чудесен за абсорбция на други важни хранителни вещества като желязо. Той също така изгражда колаген, който е от съществено значение за растежа на косата, тъй като запазва косъма силен от корена до върха.

3. Сладки картофи

Макар да мислите, че косата ви расте бавно, тя всъщност е най-бързо развиващата се част от тялото ви, защото заедно с кожата, с която се свързва, са най-бързо развиващите се тъкани в тялото ви. Въпреки това, за да работят тези тъкани, витамин А е от съществено значение. Сладките картофи съдържат голямо количество витамин А, осигуряващ повече от 4 пъти от препоръчителната дневна доза.

4. Яйца

Протеинът е важна съставка за осигуряване на здравословен растеж на косата. Кератинът се намира във всяка отделна нишка на косата, което го прави толкова важен в поддържането на здравословна доза протеин във вашата диета. В действителност в едно единствено яйце има около 6-7 грама протеин.

5. Авокадо

Авокадото работи невероятно за суха коса. Този супер плод съдържа витамините А, D, E и B6, както протеини, аминокиселини, магнезий, фолиева киселина, мед и желязо. Витамин Е, по-специално, спомага за подобряване на циркулацията на кръвта, която е необходима за фоликулите за насърчаване на растежа на здравата коса. Освен като част от менюто ви, маслото от авокадо може да се прилага директно към косата.

6. Ядки и семена

Омега-3 мастните киселини са чудесни за косата ви, особено за обем. За съжаление вашето тяло не е в състояние да произведе тези здравословни мазнини, трябва да намерите външни източници и да ги приложите в диетата си. За щастие, ядките и семената като бадеми, кашу, орехи са пълни с тези здравословни мазнини, напълно годни са за консумация и напълно вкусни.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани