Сълзите свалят килограми?

Сълзите свалят килограми?

05/07/2019 Off By martha

Според учените средният човек плаче около 62 литра сълзи по време на живота си. Изглежда обаче, че хората предпочитат да запечатват емоциите си и понякога дори се срамуват от тях. А ако ви кажем, че емоционалният плач е начин да попречите на допълнително тегло?

Някои от вас може да не вярват, че можете да отслабнете, като проявите емоциите си. Твърде много от нас са преминали през тази ситуация и знаем, че това е порочен кръг: стресът води до повече ядене и след няколко дни осъзнавате, че любимите ви дънки са прекалено стегнати.

Изглежда, че не разбираме напълно въпроса. Вярно е, че кортизол, хормон, освободен в отговор на стрес, е свързан със затлъстяването. Много от нас знаят, че този хормон ни помага да се борим с всичко, което е нервно или стресиращо. Проблемът е, че в днешно време хората не се борят физически за оцеляване, а предпочитат да седят и задушават в своя гняв и разочарование. Затова тялото ни смята, че сме използвали някои калории, за да се справим с стресорите си и че трябва да ги попълни.

Crying young woman

Междувременно учените са открили, че емоционалните сълзи съдържат хормони, които повишават нивото на кортизола. Те са пролактин, лев-енкефалин и адренокортикотропин. Всички те се произвеждат, когато сме под голям натиск. Така че, когато не потискаме емоциите си и физически плачем, тези хормони се освобождават, а нивото на кортизола намалява. Следователно, нашето тяло получава сигнала, че не се налага да задържаме мазнини, тъй като стресиращата ситуация е приключила. Ако си добър изпълнител и можеш да се разплачеш чрез воля или да се надяваш да плачеш, докато режеш лук, това няма да има никакви ползи. Само сълзите, причинени от истинските чувства, съдържат необходимите хормони.

Учените добавят, че най-доброто време за плач е от около 7 до 10 часа вечер. Това е времето, когато хората най-вероятно ще бъдат с тези, които обичат или гледат филм, който може да ги накара да плачат. Ето защо, ако връзката ви е приключила или ако преминавате през други трудни времена, опитайте се да отпуснете емоциите си. Една добра сесия на плач е най-ефективният метод за успокояване на ума и започване на ново начало.