Състезание с времето

Състезание с времето

01/11/2018 Off By djani

В историята на човечеството има много парадоксални неща, но едно от най-големите е усилията ни да овладеем и контролираме Времето. Тази борба е започнала много отдавна и съвременният човек не си дава сметка всъщност колко е лесно просто да хвърлиш поглед към часовника или телефона си. Имаме това наготово. Друг е въпросът доколко реална е тази информация. В нашата галактика върши работа. Засега. Нека да се опитаме  да проследим дългият път на часовника от древни времена до днес.

Около 4000г. пр.Хр. Египтяните открили, че Слънцето изгрява и залязва в определен ред всеки ден. Използвайки това, „откритие” , успели да измислят слънчевият часовник. Времето се изчислявало, като се разглеждала дължината на сянката, образувана от обект, стоящ перпендикулярно на слънцето. Разбира се, слънчевият часовник е имал сериозен недостатък.

След залез слънце, часовникът нямало как да функционира.

Тогава, древните египтяни напрегнали мозъците си и изобретили часовниковата чашка и водния часовник.

1524г. е годината, в която германецът Питър Хенлиен, произвежда първият механичен часовник в историята. През 1550г. броят на механичните часовници в света се е увеличил огромно. Повечето произведени часовници били немски и френски. През 1575 г.  се появяват шведски и британски производители. През 1656 год. се произвежда първият часовник с махало. През 1761г. часовникът на Джон Харисън е изоставал само 0,02 секунди на ден. Той е бил възнаграден с 10 милиона долара. За първи път през 1800г. е направен джобен часовник. В Америка през 1850г. за пръв път е открита мащабна фабрика за производство на часовници. На всеки кръгъл час се възпроизвеждал някакъв звуков сигнал от камбана или звънец, който се повтаря толкова пъти, колкото е часът. През 20 в. основен производител на прецизни механични часовници става Швейцария. Ролята на швейцарските фирми се засилва по време и след Втората световна война, когато другите им конкуренти са заети с производство на военна продукция. През 50-те години на 20 век Швейцария държи над 50% от пазара на ръчни часовници. В Япония фирма „Сейко”, която произвежда часовници от 90-те години на 19 век, след Втората световна война започва да конкурира Швейцария на пазарите.

До 1970 г. „Сейко” става най-голямата компания в света за производство на часовници, произвеждайки и един от най-престижните модели. Това е и компанията, която първа успява да отговори на предизвикателствата с новата ера на електрониката. Съвременните часовници стават все по-функционални и в никакъв случай не отразяват само и единствено точния час.

Ако ви попитат – кой е изобретил първият в света електронен часовник?- бихте ли казали българин. Навярно не, но в действителност е така. Петър Петров е българският изобретател, който е признат и награждаван в Америка,но в България е обявен за ,,народен враг“ от комунистическия режим.