Съществува ли имунитет към комари?

Съществува ли имунитет към комари?

22/10/2018 Off By martha

Комарите са неоспоримо дразнещи. Ако сте от тези хора, които се чувстват все едно нарочно вас и само вас хапят всеки път, може би сте се зачудили дали има спасение.

Добрата новина е, че е възможно да се имунизирате към ухапванията на комарите тъй като те реално са проста алергична реакция. Алергичните реакции се лекуват като малко по малко постепенно бивате изложени към това, което ви дразни. Лошата новина е, че трябва да бъдете ухапани хиляди пъти в продължението на месеци, че да спрете тялото си от това да реагира към ухапванията. Ние не препоръчваме това на никой.

Защо при някой хора реакциите са по-силни от тези на други е нещо, което учените все още се опитват да разберат. Знае се, че колкото по-стар е някой и колкото повече време е живял на едно специфично място, толкова по-малка е тяхната реакция при ухапване от местните комари. Съществуват теории, че някои кръвни групи могат да се „по-вкусни“ на комарите от други, но това все още не е потвърдено.

Биолозите, които отглеждат и изследват големи колонии от комари всъщност ги хранят със собствената си кръв. Тези хора са пример, че с време и хиляди ухапвания може да се достигне етап, в който тялото изобщо не реагира. Техните изследвания казват, че от 10 до 30% от хората са природно устойчиви към ухапвания на комар. Но тук влиза в сила и видът комари, които ви хапят. Можете да се имунизирате към един определен вид, но ако се сблъскате с друг кръговрата започва отново.

Настоящо се извършват експерименти, за да се установят точните причини, по които комарите биха предпочели един човек пред друг. Моментът, в които получат заключителни резултати ще може да се намерят практични и не толкова болезнени начини да се отървем от сърбящите дразнещи пъпчици. До тогава нека заедно да благодарим на хората, които се излагат на тези мъки в търсене на лек за нашите.

 

Автор: Мартина С. Попова