С дъх на Липа

С дъх на Липа

13/12/2018 Off By djani

Преди да пристъпим към ползите от този природен дар, искам да ви разкажа нещо, което събужда в мен носталгични и топли спомени.

Единствената ми мотивация да ставам толкова рано и денят да започне с усмивка в гимназиалният ми период, бяха липите. Не знам колко от вас знаят, но Силистра е град, в който има много липи. Ранните майски сутрини бяха белязани от галещи кожата ми топли слънчеви лъчи в унисон с посипалият се из целият град аромат. Това ме зареждаше с усмивка за целия ден. Някаква естествена аромотерапия се получаваше.

 

После вече, когато настъпваше лятото и този аромат ставаше тежък и упойващ, вече не беше същото. До ден днешен чаят от липа има тази магическа способност да ме пренася в едно време, когато хората все още си бяха по родните места, когато не бяхме толкова овълчени и безпардонни. И така, ето малко и фактология.

Липата е дърво, което расте в умерени географски ширини. Често се среща в паркове, в гората или край пътищата. Може да достигне до 30-40 метра височина. Широколистно е. Нашите прадеди високо са ценели полезните свойства на липата, чайовете от листата и дървесната кора за лечение на много болести.

В древните славянски народи, липата е смятана за дървото на богинята Лада, покровител на красотата и любовта. Имало е много обреди, свързани с това дърво. Жителите на Западна Европа смятат, че липата е свещено дърво, посветено на пролетната богиня Фрей, пазителка на огнището. Липа е била засаждана по градски площади и в дворовете на замъци, под него са се провеждали срещи и са се решавали държавни дела. За липата се споменава още в произведенията на Вергил, Овид, Плиний, в руските народни песни, които го наричат ​​”златно дърво”.

Ароматната напитка е чудесно средство за лечение на нервни разстройства. Успокоява, повишава настроението и подобрява качеството на съня. Чаша горещ липов чай ​​с мед и лимон е чудесно лекарство за безсъние. Етеричните масла от липов цвят улесняват депресивните състояния и подпомагат общата мускулна релаксация.

Липовият чай също намалява вискозитета на кръвта, премахва токсините от черния дроб, активира жлъчния мехур, стомаха, пикочния мехур, бъбреците и червата.

Екстрактът се използва в традиционната медицина за производство на лекарства за отравяне с хранителни продукти. Инфузиите от липов цвет и кора, притежават мощен отхрачващ ефект и се използват за подпомагане лечението на продължителен бронхит, възпалено гърло, хронична кашлица.

Доказано е, че липите са много полезни за жените. Поради високото съдържание на фитоестрогени в липовият  чай, които са сходни по състава си с женските полови хормони, нормализира менструалния цикъл и облекчава заболяванията по време на болезнени периоди.

В дългите зимни вечери, може да пробвате магията на чаша липов чай. Обещавам ви, че няма да съжалявате.

 

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани