Тайнствените руини на Баалбек

Тайнствените руини на Баалбек

23/04/2019 Off By djani

Може би сте чували, а може би не. За тези, които не знаят: Баалбек е град в Източен Ливан с 18 000 жители, разположен на 1170м надморска височина в долината Бекаа. Известен е главно със своите запазени руини на римски храмове.

Баалбек е известен като “Място за кацане” на древните  шумери.

Това, което интересува древните теоретици, не са гръцките и римските руини (които датират от 9000 години), а основата на мястото, което според тях датира от преди повече от десетки хиляди години. Мегалитните камъни, които съставляват основата на площадката, са ги накарали да повярват, че тази база някога е била използвана като място за кацане на космически пристанища за извънземни. Това е така, защото те не могат да обяснят как тези масивни камъни, които тежат между 800 и 1200 тона, са преместени на място с такава геометрична точност, че дори съвременните машини не могат да го възпроизведат. Очевидно камъните в основата на Баалбек са едни от най-големите, най-тежки камъни, които някога са били използвани в човешкото строителство на планетата!

Тайнствените руини на Баалбек са едни от най-любопитните и мистични места на древния свят. В продължение на хиляди години, техните тайни са били обвити в тъмнина.

Храмът на Юпитер е един от най-впечатляващите храмове в Баалбек. Той е с размери 88 × 48 метра и стои на подиум с височина от 13 м. над околния терен и на 7 м. над двора. До него се стига по монументално стълбище. Едно от най-невероятните инженерни постижения е Подиумът, който е построен с някои от най-големите каменни блокове, изсечени някога. На западната страна на подиума се намира „Трилитон” – група от три огромни камъка с тегло около 800 тона.

Вероятно някои археолози биха желали Баалбек да е бил погребан завинаги. Тук се намира най-големия облечен каменен блок в света – скандалния Камък на Юга, разположен в кариерата си само на десет минути пеша от храмовия акропол. Този огромен камък тежи около 1000 тона – това се равнява на тежест колкото три самолета Boeing 747.

Впечатляващ и респектиращ, Баалбек е един от най-големите култови центрове в Римската империя. Със своите римски храмове представлява най-големият и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани