Технологиите ни свързват или разделят

Технологиите ни свързват или разделят

23/02/2019 Off By martha

Технологията революционизира света. Tя има толкова недостатъци, колкото и ползи. Днес няма как да живеем без нея, но един от главните проблеми, който технологията създава е комуникацията.

Вече не е нужно да оставите телефона си на страна и да внимавате за това, което се случва около вас. Наличието на мобилен телефон в джоба ви по всяко време означава, че можете да се обаждате, да пишете и изпращате съобщения и да се свързвате чрез интернетът със света. Но в края на деня, колко често трябва да се свързвате с други хора? От една страна, е лесно, забавно и практично да можеш да се свържеш със всеки само с няколко бутона. Но колко често се размиват редовете между истинските, физически връзки, които имаме, и социалните.

Възможността да намерим отговор на всеки въпрос ако се наложи е голямо предимство на технологията. Но колко пъти сте потърсили симптоми на настинка в Google, за да сте сигурни дали се разболявате, и сте намерили уебсайт, който ви казва, че може да имате нещо много по-сериозно? В подобни случаи, когато търсите точна информация, некомпетентността из интернет може само да ви навреди. Когато става дума за медицина, няма как да сте сигурни, че човекът, който предоставя информацията разбира от това, което пише. Най-доброто решение е консултация с доктор, но самият факт, че Google е по удобен ни кара да се замислим дали си струва да се разходим до кабинета.

Светът на технологиите често е обвиняван, че има вродена липса на лично пространство. Свободно раздаваме личната си информация, без да осъзнаваме какво може да означава това и кой може да ги използва срещу нас. Някой социални мрежи вече бяха разкрити, че пазят нашата информация. Защо? Какво правят с нея? Щом нещо е публикувано с интернет пространството е трудно то да бъде изтрито изцяло.

Технологията може да ни свърже, но същевременно да разруши интимните истински връзки в живота. Не е нужно вечно да си гледаме телефона или да вървим с тапички в ушите.

Автор: Мартина С. Попова