Тоалетните на бъдещето

Тоалетните на бъдещето

22/11/2018 Off By martha

Тоалетната е една от многото дадености и удобства, за които не се замисляме много. От тяхното създаване, те драстично са подобрили човешката хигиена. Тъжен факт е, че около 4.5 билиона хора на планетата нямат достъп до това базово удобство. Това се превръща в глобален санитарен проблем. Учените работят върху нови, по-устойчиви и достъпен тоалетни.

Тоалетната, върху която Caltech работят е една от по-напредналите системи в момента. Използват слънчева енергия да превърнат човешките отпадъци в обработена вода, водород и тор. Отпадъците след като се пусне водата се изпращат в септичен резервоар където бактерии обработват материала и го превръщат в тор. Течните отпадъци се изпращат в друг резервоар, който използва електрохимични реакции да дезинфекцира водата, което произвежда водороден газ. Пречистената вода минава и през филтър и може да бъде използвана за тоалетната или за поливането на култури. Слънчевите панели зареждат батериите, за да може всички тези процеси да се случат.Този проект за жалост е малко сложен за поддръжка, тъй като при опити за имплементиране в моментът, в който някоя от частите се счупи реално няма кой да ги поправи.

Други учени работят върху по-практични методи, който ще могат да бъдат използвани от развиващи се държави. Един от методите е канализация вид „тера прета”. Той е бил използван преди хиляди години. Някои местни племена в Амазонка смесвали екскременти, други органични отпадъци и дървени въглища в херметически затворени контейнери, които произвеждали супер плодородна тор. Днес я наричаме тера прета. Местата на който са използвали тази тор до ден днешен е почти 3 пъти по плодородна. Тоалетната тера прета разделя отпадъците в различни резервоари. Използват се определени микроби за да направят два вида тор.

Изглежда, че бъдещето на тоалетните е свързано с оползотворяването на човешките отпадъци, по-малкото замърсяване на природата и по-висок стандарт на хигиена. Важно е да се отбележи, че тези промени трябва да започнат от местата, на който дори нормалната тоалетна не е достъпна, а не като поредната глезотия на някой богаташ.

 

Автор: Мартина С. Попова