Тревога! Те изчезват!

Тревога! Те изчезват!

19/12/2018 Off By nina

Светът е пълен с очарователни гледки, но изменението на климата и процъфтяващата туристическа индустрия застрашават някои от най-забележителните места на нашата планета. Ето само някои от естествените чудеса, които можем да загубим през следващите 100 години.

Големият бариерен риф, Австралия…

Обхващайки 133 000 квадратни мили, Големият бариерен риф е най-голямата мрежа от коралови рифове в света. През миналия век, увеличаващият се натиск върху околната среда и правителственото законодателство създадоха екстремни условия за унищожаването на рифа. От нарастването на температурите на океана до замърсяването, кораловото избеляване до окисляването на океана… Учените прогнозират, че това естествено чудо ще изчезне само за 100 години.

Дивата природа на Мадагаскар …

Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света и повече от 80% от богатия му растителен живот не може да се намери никъде другаде. Учудващо, всяка година по-малко от 100 души посещават националните му паркове. Островният народ е загубил почти 90% от оригиналната си гора, поради земеделската техниката на “сеч и изгаряне”, която е унищожила природните местообитания на острова. За съжаление 23 от видовете лемури вече са в списъците на изчезващите видове.

Антарктида …

Замразеният континент се разтопява с тревожна скорост. Въпреки че може да минат хиляди години, докато тя напълно изчезне, се полагат международни усилия, които се опитват да сведат до минимум въздействието на туризма върху околната среда: например круизните кораби, превозващи повече от 500 пътници до ледения континент, вече нямат право да навлизат в заливите и протоците на континента. 

Вратата към ада, Туркменистан …

 “Вратата към ада” е запалена през 1971 г., тъй като като инженерите се опасявали, че изпуска смъртоносни газове. Почти 50 години по-късно, адът продължава да се гневи, като всяка година привлича малки групи търсачи на силни усещания. Правителството все още не е решило кога ще го изгаси, но мястото със сигурност си заслужава да се види, преди да бъде загасено завинаги.

Швейцарските Алпи …

Най-известната и луксозна дестинация за ски в Европа се намира на по-ниска надморска височина от Скалистите планини, което за съжаление прави целия диапазон по-чувствителен към изменението на климата. 3% от ледниците изчезват всяка година и повечето експерти са съгласни, че до 2050 г. те ще изчезнат напълно, ако не се предприеме нещо, което да гарантира защитата им.

Сейшелите …

С една дума: рай. Сейшелските острови са около 115 и са дом на почти 90 000 жители. За съжаление, всички са в сериозна опасност поради увеличаващата се ерозия на плажа и опустошението на коралите. Някои експерти смятат, че целият архипелаг може да изчезне под водата в рамките на 50 години.

Мъртво море, Израел …

Древното солено Мъртво море е известно в световен мащаб със своята забележителна история и целебните си характеристики – всички знаем за лечебната кал от Мъртво море. Експертите смятат, че това бижу на Майката Природа ще изчезне до 50 години, тъй като съседните народи отбиват вода от река Йордания – основният приток на морето.

Аляска, САЩ

Да, цял американски щат може да изчезне! Повишаването на глобални температури в огромната и безлюдна арктическа тундра, която покрива по-голямата част от северните райони на Аляска, доведе до драматичното размразяване на постоянния лед на региона. В резултат на това учените прогнозират, че хиляди полярни видове ще изчезнат, включително мечките гризали и полярни мечки. 

Малдивите …

Ако морските нива продължат да се покачват, тази луксозна туристическа дестинация може да бъде напълно погълната от водата през следващите 100 години. 1 922 острова на страната изчезват толкова бързо, че правителството вече е закупило земя в съседни държави за граждани, които са изправени пред загуба на домовете си.

Галапагоски острови, Еквадор …

Описан от Чарлс Дарвин като “малък свят в себе си”, тези острови са истинска прослава на природата. От гигантските костенурки до красивата разнообразна флора, тези изолирани острови са под заплаха поради увеличения луксозен туризъм. Смъртта им ще доведе до една от най-катастрофалните загуби в животинското царство, което предизвика ожесточени дебати сред световната общност за етиката на посещение на островите.

Автор – Нина Жишева