Убийственият грим на кралица Елизабет I

Убийственият грим на кралица Елизабет I

09/12/2018 Off By martha

Малко са тези, които не биха разпознали кралица Елизабет I. Нейното отличително бледо лице с червени устни са патент в сферата на грима. С огнени коси и грандиозни облекла, тя е била модната икона на времето си. Но зад известният имидж се крият тайни, които малцина знаят.

Ясно е, че би отнело на кралица Елизабет няколко часа да се приготви всеки ден. Главните компоненти, без които тя не е била виждана, са порцелановото, изчистено, бледо лице, силен руж на бузите и искрящо червени устни. Преди да се нанесе грима се поставяла основа от белтък на лицето. Използвало се е, за да се изпъне кожата и да се свият порите. Спомагало и с появяването на лунички, които не били модерни по това време. Днес белтъците се използват за подхранване и изчистване на кожата.

Но някои от нещата, които са се използвали, за да се постигне желаният резултат са били доста опасни. Лицето на кралицата не било толкова бледо. За това се използвало козметично белило. То се правело от миксирането на бяло олово и оцет или лимонов сок. Проблемът с това е, че оловото е изключително токсично за кожата. Натуралната влажност на кожата реагира с този компонент и бавно буквално я разяжда. Идеята на бялото лице била да постигне ефекта на млада невинна мома, което било изключително важно за кралица Елизабет.  Имиджа и бил всичко, но с годините всеки остарява. Не само това, но щетата, което оловото нанясало върху кожата й я накарало да слага все повече и повече с времето, за да го прикрие.

Знаем, че като момиче Елизабет е преминала през едра шарка, което оставило белези по кожата й. Вероятно заради това е започнала нейната обсебеност с перфектното порцеланово лице. За да го подчертае тя добавила искрящи червени устни. Придържала се е към малките устни, тъй като те правят илюзията на по-големи очи. Критична стъпка бил ружа. Той добавял живот към бледото лице. Ако кралицата е здрава, значи народа също е здрав.

Монарха по това време наистина е играл ролята на знаменитост, която поставяла модните тенденции. Елизабет е пример за това колко далеч може да стигне един човек, за да бъде харесван. Красотата не е причина да неглижираме здравето си.

Автор: Мартина С. Попова