Трепанация на крава отпреди 5000 години?

Трепанация на крава отпреди 5000 години?

10/12/2018 Off By nina

Въпросът е: Защо?

3D реконструкция на черепа на кравата показва вътрешен и външен изглед.

От най-малко 7000 години, ако не и от по-отдавна, хората са пробивали черепите на други хора. Трепанацията, тъй като е технически позната, днес се появява предимно в лечение на вътречерепни заболявания или за освобождаване на натрупаното налягане вследствие на нараняване. В по-ранните си форми методът е използван за облекчаване на наранявания на главата и психични разстройства или за освобождаване на обладани от зли духове, които биха могли да се съберат там.

Вътрешен и външен изглед на 3D реконструиран череп на крава

 

Но преди около 5000 години, в сегашна Франция, хората са пробили череп, който не принадлежал на друг човек, а на крава. Защо са го направили не е ясно – дали това е било опит за спасяване на болно животно или възможност за хирург да усъвършенства уменията си върху домашните животни, преди да започне да лекува хора. Тези въпроси се разглеждат в ново проучване, публикувано по-рано тази година в научните доклади.

Изкопан през 1999 г., черепът е открит неолитна площадка, наречена Champ-Durand, на около 80 мили югоизточно от Нант. Първоначално археолозите не обърнали сериозно внимание на прободения череп, приемайки, че той вероятно е резултат на битка с друго рогато животно. Но палеонтолозите Ален Фромент и Фернандо Рамирес Рози от Френския национален център за научни изследвания, стигнали до по-вълнуващо заключение: Черепът може да е най-ранният известен пример за хирургическа процедура, извършена върху животно.

Изследователите твърдят, че отворът на черепа говори единствено за това. Пунктурните рани от травматични удари обикновено показват признаци на разкъсване на кокала, например, или раздробяване около разреза. Тази дупка била чиста и с остри ръбове. Който е направил тази дупка, я е направил с хирургическа точност. Освен това няма данни за зарастване, се казва в доклада. “Животното не е преживяло нараняването или е било убито малко след това”, пишат авторите, “или травмата е настъпила, след като животното вече е било мъртво”.

Кой вариант е по-вероятно е трудно да се каже. Невероятно изглежда, че хората са били доста добри в трепанирането дори и преди антибиотици или анестезия, със забележителен брой древни черепи, показващи признаци на частично или пълно изцеление. Кравата може да е била жертва на развиване на тези умения или неуспешен опит да бъдат приложени върху друг вид. Ако е така, може би сме свидетели на много ранен предшественик на съвременната ветеринарна наука.