Не пипайте тюлените!

Не пипайте тюлените!

10/12/2018 Off By nina

Или което и да е друго диво домашно животно

Докато се разхождал по плаж POʻIPŪ BEACH, Калуай, един мъж от Алабама се натъкнал на тюлен монах, заспал на плажа. Това е рядко преживяване: в света са останали само около 1,400 хавайски тюлена монах. Мъжът се промъкнал наблизо, снимал го с телефона си, протегнал ръка и го погалил. Изненадано, животното се събудило и се обърнало към мъжа, който избягал от плажа, и се скрил точно зад знак, който предупреждавал да не се доближават дивите животни.

Напоследък стана популярно споделянето в социалните медии на подобен вид снимки с диви животни. Споделянето на снимката отвело властите от Националната океанска и атмосферна администрация право при любителя на тюлени. Съгласно законите, които защитават застрашените и морските бозайници, тази среща е била незаконна. Въз основа на снимките, които е публикувал, както и друг видеоклип, в който гони морска костенурка под водата, му била наложена глоба от 1500 долара.

Когато хората се доближават до дивите животни, го правят най-вече, за да ги убият или да ги заловят. Големите животни могат да бъдат опасни. Но тъй като дивата природа изчезва и човешкото влияние се простира навсякъде, среща с диво животно може да изглежда като специално преживяване и хората обикновено затварят животите, за да покажат на приятелите си какво им се е случило.

И социалните медийни компании, и правителствените агенции се опитват да спрат тази тенденция. По-рано тази година Instagram блокираха хаштага #quokkaselfie, популярен етикет за снимки на усмихнати хора с пухкавия австралийски двуутробен бозайник. През 2017 г. мрежата за социални медии създава и съобщение за злоупотреба с животни, което се появява, когато някой потребител е търсил нещо като “прегърни сънливец”. Когато хората се доближат твърде близо до дивите същества, правителствените агенции ги проследяват и глобяват, с надеждата, че татенце, извадило от водата и гушнало бебето на морска крава от водата или момчета, които “сърфираха” върху морска костенурка, ще бъдат добри примери за това какво не бива да се прави.

Освен присъщата опасност от провокиране на диво животно, тези срещи могат да бъдат фатални за самите животни. Когато хората на брега на северозападната част на Тихия океан си взели тюлени за домашни любимци, за които помислили, че са се изгубили. Малките, обаче, не преживели изпитанието. В парка Йелоустоун се наложило да евтаназират бебета бизони, след като туристите ги отвели със себе си.

Във всички тези сценарии хората реагират на рядко обстоятелство – истинска среща със странно създание, различно от нашия вид. Понякога се опитват да помогнат; друг път искат да изпитат нещо, което никога преди не са изпитвали. Но дали го осъзнаваме или не, животът на тези животни зависи от нас. Хавайските тюлени монаси са застрашени отчасти заради морските отломки, загубата на бреговата им среда и нашествието на хората на местата, където те излизат от океана. Най-малкото, което можем да направим, е да ги оставим на мира, когато ги срещнем директно. Това също като думите на родителите ви, когато сте били дете в магазин, пълен с чупливи предмети: Гледай, но не пипай!