Горещината разкри тайна градина

Горещината разкри тайна градина

10/12/2018 Off By nina

Горещите вълни и горските пожари във Великобритания и Ирландия през лятото тази година разкриха скрити признаци на миналото, от хилядолетни рисунки в полетата с насаждения, до гигантски знаци, предназначени да сигнализират пилотите от Втората световна война. В “Чатсуорт хаус”, район на Дербишир, горещината разкри очертанията на отдавна изчезнал свят – градини и селище, които са съществували там през 17-ти и 18-ти век.

Връщайки се стотици години назад, това парче земя е било голямо имение в живописна част на Англия. Преди много години, като се започне от края на 1600 г., първият херцог на Девъншир имал красиви паркове, в стил, разработен във Франция, снабдени с криволичещи алеи и изящно проектирани елегантни цветни лехи. До средата на 1700 г. обаче четвъртият херцог се готвел да направи промяна.

Този херцог бил привлечен от природните пейзажи и оформил градината с по-опростен дизайн. Селото в имението Едензор също трябвало да бъде променено според него. Той заличил някои части от селото, за да завърши по-естествената картина, която си представял.

През 30-те години на ХХ век шестият херцог имал свои собствени планове за селото, които си представял, че може да превърне в по-подредено, по-удобно и по-красиво място. Под негово ръководство селото е разрушено, заедно с малките домове на наемателите му. На тяхно място, той построи по-модерни, по-очарователни вили и инструктирал наемателите, че само едно семейство може да живее във всяка една от тях, вместо да се пренаселват, както преди.

Все пак части от селото липсват. В новия Едензор не е имало “нито една селска къща, кръчма, ковачница, коларска работилница или каквото и да е друго място, където хората да се събират и да поклюкарстват”, според справка от 1872 г.

Обаче и днес, повече от 150 години по-късно, следите от тези градини и старото селище продължава да се крият в имението. Горещоо лято доказа, че ливадите не са достатъчни, че растенията, живеещи над старите фонтани и пътеки, където водата е по-оскъдна, изгоряха и разкриха следите от миналото.