Успехът на Дубай

Успехът на Дубай

24/10/2018 Off By martha

Обединените арабски емирства, най-глямото от които – Дубай. Държавата, която осъзнава, че седи върху черното злато – нефт. Царските им особи изведнъж стават невъзможно богати. Странно, но нефтът в момента е по-малко от 1% от техния брутен вътрешен продукт. Голяма част от богатството им идва от умели маркетинг стратегии, които привличат около 4 милиона посетители на година.

От десетилетия, държавата на Обединените арабски емирства се старае да не се замесва в протести или да си навлича проблеми. Инфраструктурата им е добра и жителите им не трябва да се притесняват за такси или здравоопазване. Интересен факт е, че нито един от техните монарси не е бил свален на сила от поста. За жалост малко държави в околността могат да се похвалят с това. Дубай е станало едно от най-безопасните места в света където богатите инвеститори могат да си трупат спокойно парите в банките. Голяма част от парите на огромни организации и компании минават или се съхранява там.

Първоначално 96% от доходите на държавата били перлите. Но в момента, в който Япония създали изкуствени версии, без да искат унищожили икономията на Обединените арабски емирства. В последствие научили добър урок – никога не залагай само на едино нещо.

Когато откриват нефт през 1966 година, Дубай инвестирали парите в пътища, фабрики, пристанища и държавни бизнеси. За да стане туристическа дестинация имали голямо предимство – намирали се точно между Европа, Африка, Азия и Австралия. Всичко започнало като голяма част от английските самолети кацали там, за да презареждат. Това довело други държави да последват примера им и в крайна сметка Дубай отворил собствена авиолиния. Сега летището на Дубай е едно от най-заетите в света.

Това довело и до първите туристи. Дубай почнал да инвестира в огромни проекти и забележителна архитектура. Идеята е да се привлекат богати туристи, които разполагат с много пари за харчене, което те реално са постигнали. Малко по малко те успели да заменят доходите си от нефт, който е изчерпаемо средство с туризъм. Днес те се гордеят с един от най-луксозните курорти и хотели на земята и неспирен поток от посетители.

 

Автор: Мартина С. Попова