В какво живеят хората

В какво живеят хората

24/10/2018 Off By nina

Какво може да постигне човек, когато започне да строи къщата си? Повечето от нас знаят само какво е да живеят в измазани тухлени жилища с обикновени стени, прозорци и врати. Но има къщи, пръснати по цялата планета, които са много по-различни от традиционните, предлагащи уникален начин на живот и място за живеене, което е колкото дом, също толкова и изкуство… или просто странна приумица – от пещерни жилища, къщи на дървета, футболни топки до миниатюрни къщурки като за хобити и джуджета. Правейки дома си, хората са развихряли въображението си, влагали са средства или са сглобявали отпадъци. Оставяме настрана великите архитекти, построили шедьоври за човечеството. Ще се озърнем наоколо, за да видим чудатите творби на обикновени хора, отказали да живеят стандартно между четири стени.

Къща, построена върху скала в река Дрина, недалече сръбския град Байна Баста, на около 160 километра от Белград. Къщата е построена през 1968 г. от група младежи, които решили, че скалата е идеалното място за един уединен момчешки подслон.

 

 

Къща-самолет, построена в село Мизяра в Ливан. Селото се гордее с къщите си, които наподобяват древногръцки храмове, както и с египетските си древни развалини. Но тази къща, построена във вид на еърбъс А380 се откроява над всичко.

 

 

 

Порцелановата къща в Тайджин, Китай. Къщата е декорирана с милиони парчета от древни порцеланови съдове – купи, вази, чинии, вградени в стените.

 

 

 

 

Домът на бразилския градинар Естевао Силва да Консейсао, който той нарича Каса де Педра или къща от камък, в квартал Парайсополис в Сао Пауло. Силва е построил къщата в стил, много подобен на стила на великия испански архитект Антонио Гауди. Само дето бразилецът никога не е чувал дори за Гауди.

 

 

Поради липса на достатъчно място за строителство на цяла къща, архитектът на това творение е постигнал гениално решение, вграждайки къщата в действащ водопад. Красивият дом се намира в Беър рън, Пенсилвания.