Хенри VIII – реформатор или тиран?

Хенри VIII – реформатор или тиран?

16/11/2018 Off By martha

Много вероятно ще свържат това име със:  “Той е бил силен крал, който наистина заслужавал да бъде увековечен в писанията на известният поет. Неговата изолация на Англия от римската църква променила историческата линия.”

Но дали е бил харизматичен реформатор или безскрупулен тиран?

Както и да го сложим, той реформирал религията и правителството и поставил Англия на път към модернизация. Много спорят, че той бил жесток и крайно импулсивен. Нямал грижи за населението, точно както няма и за шестте си жени. Първият му брак бил организиран още като е бил дете, за да се затвърдят отношенията между Англия и Испания. За един крал едно от най-важните неща е да има наследник, но първата му жена не успяла да му предостави такъм в продължение на техния 20 годишен брак.

Той нямал избор освен да си потърси нова кралица. Но Папата отказал да отмени брака и да позволи на английския крал да се ожени повторно. Критикуват краля, че тази ситуация довела до откъсването на английската църква от католическата, а това нямало как да не доведе до раздор. Реалността е, че Хенри VIII спестил корупцията на римската църква и върнал силата в ръцете на англичаните.

Фондовете от затварянето на католически заведения били използвани за построяването на нови катедрали и училища. Било от голямо значение за Англия да могат да контролират собствената си държава, а не да са подвластни на Рим. Всички реформи на краля минали през парламента и били одобрени. Никоя друга държава по това време не е позволявало на народа си такъв избор.

Известно е, че той обезглавил един от близките си съветници, както и жената, за която отрекъл римската църква. Но кралицата била обвинена в предателство свързано точно с този съветник. Краля няма как да си позволи да се планува срещу него зад гърба му от хората най-близки до него. По това време тайните убийства на крале не било рядкост и той трябвало да предприеме адекватни мерки.

Краля още нямал наследник и се оженил за трети път само 11 дена по-късно. От този брак най-накрая получил стабилността, която Англия търсела. За жалост обаче, новата кралица починала при раждането. Следващите му две жени били обвинени в изневяра, за което си признали в съда. Бракът с последната му жена бил сравнително сполучлив.

Той бил образован човек и музикант, който щедро приоритизирал изкуството. Дали Хенри VIII бил брутален тиран или всъщност умен владетел, който положил пътят към английската империя остава въпрос на мнение.

 

Автор: Мартина С. Попова