Мацу – пазителката на морето

Мацу – пазителката на морето

16/11/2018 Off By nina

Принцеса на свръхестествената благодат, небесна императрица, богиня на Южнокитайско море – това са само някои от знатните наименования, дадени на китайската богиня Мацу (Matsu) от появяването й в китайския, тайванския и югоизточноазиатския пантеон в 11 век от н.е. Легендата за Мацу живее във вековете по безброй начини, променящи се в голяма степен въз основа на това дали я обсъждат будисти, таоисти или последователи на конфуцианството. Във всяко разказване обаче сърцевината на личността й остава същата – изпълнена с милост и състрадание.

Мацу е описана като отдадена млада жена със силна привързаност към семейството си, за която се твърди, че е почитала богинята Гуанин, представляваща милост и състрадание. Като обикновен човек, преди да бъде обожествена, Мацу е роден на 23 март през 960 г. и първоначално е била наречена Лин Монианг. Тя е родена или в град Мейджу или Фуджиан, и двата крайбрежни градове, и бързо става известна с уменията си по плуване и мъжеството си.

Богинята в социалните медии

Мацу печели последователи и в социалните мрежи, след като през 2017 г. се появиха нейни статуи. Снимките показват Мацу и нейните двама демона, които летят в бизнес класа от китайския град Сямън за Куала Лумпур в Малайзия.

Въпреки че историята на Богиня Мацу е противоречива в много аспекти, тя си остава много мощно божество именно заради тези противоречия. Нейните конфликти не променят човешката й същност като човек и като богиня, но те придават дълбочина на характера й, което й позволява да се впише в многобройни роли. Като будистка тя представя състраданието на Гуанин, към моряците. Като даоист, тя е уникална в своите учения. Открива Тао във височините на планините. А за последователите на Конфуций, тя илюстрира семейната връзка, като се гмурва в морето и в продължение на дни търси останките от семейството си.