Хилиър – сбъдната розова мечта!

Хилиър – сбъдната розова мечта!

20/11/2018 Off By djani

Докато се ровичкам за интересни теми и места, разбрах, че на света има място, което е разтворило обятия и е готово да приюти всички момичета, на които любимият им цвят е розов! Хайде, гмуркаме се виртуално в него!

Хилиър – най-тайнственото розово езеро в света.

То  се намира на остров Средини в архипелага Recherch в югозападна Австралия. Към днешна дата причината за розовия цвят на водата не е решена.

Само си представете: розово езеро, заобиколено от бял пясъчен бряг, който преминава в гъста зелена евкалиптова гора, а след това от едната страна на езерото, само няколко десетки метра започва лазурното синьо на Тихия океан.

Смята се, че това невероятно красиво езеро е било открито от британския поданик Матю Флиндър през 1802г. по време на изследването си в тази област на Австралия, когато се изкачил на най-високия връх, за да разгледа близкия остров.

Невъзможно е да останете равнодушни пред такава гледка. Цветът му е толкова розов, че почти съвпада с розовия цвят на дрехите на куклата Барби или цвета на дъвката. Наистина прилича на гигантска дъвка, която някакви гиганти са размазали на земята.

Езерото е плитко, дължината му е около 600 м, ширината му е 250 м. В зависимост от сезона, цветът на водата може да варира от по-ярко до по-тъмно коралово бордо.

В езерото Хилиър можете да се плува, това не представлява опасност.

(дори и ако не мога да плувам лиииии…)

Водата в него е изключително солена: нивото на солта в него е няколко пъти по-високо от солеността на океанските води край бреговете на Австралия. Ето защо в началото на 20-и век, сол се е добивала до известна степен в езерото.

В света има няколко езера с подобен цвят на водата, но за разлика от езерото Хилиър в тези езера, учените са били в състояние точно да определят причината за розовото. Виновникът е специален вид микроскопични водорасли – Дъналиела Солтвауър, Но в езерото Хиллер със своето скалисто и гладко дъно тези водорасли липсват.

Също така има теория, че специални микроорганизми може би са отговорните за оцветяването на водата, но учените не могат да ги идентифицират.

Това е…! Аз казвам на учените. Явно езерото е изпратено от висшите сили да приюти всички с напиращи кифленски настроения… Хайде, момичета, грабвайте фламингосите и да се заселим покрай розовото езеро…

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани