Хоби – колекционер на пощенски марки

Хоби – колекционер на пощенски марки

25/04/2019 Off By djani

Светът на събирането на пощенски марки е този, който винаги е бил много популярен както сред децата, така и сред сериозните инвеститори. Събирането на марки е област, която може да се разглежда като хоби, изкуство и страст за много хора. Събирането на марки е нещо, което се извършва по целия свят и има много малко хобита, които са толкова широко разпространени.

Има безброй видове колекции от марки, вариращи от редки и скъпи, до тези, които са уникални и говорят за колекционера. Може да имате лични интереси в области като Американа, спорт, Елвис, анимационни герои, диви животни или природа… темите са безброй.

Първата самозалепваща пощенска марка в света е известна като Пени Черно, която е пусната в експлоатация на 6 май 1840 г. 

Ето и малко любопитни факти за пощенските марки.

 Знаете ли, че терминът „колекционер на печати“ предхожда пощенските марки от над един цял век? Още през 1970 г. терминът „колекционер на печати“ често се използва за човек, който е бил  получател или събирач на печата.

Налице е един британски магнетиален печат, който се продава на търг през 2014 г. в Ню Йорк. Този печат се продава за милиони долари.

Най-скъпата българска марка в момента се казва “Обърната конница” и струва някъде между 15 и 20 хил. лв.

През 1918 г. със самолет бяха отпечатани редица марки. Въпреки това, изображението е отпечатано с главата надолу случайно. Днес те са известни като инвертирани марки Jenny и са много редки и ценни.

Не само размерът на пощенските марки се е променил през годините, но и не винаги е имал самозалепваща се подложка върху тях, която сте свикнали да имате днес. Първите пощенски марки в Съединените щати нямали лепкава подкрепа. Хората са използвали паста или лепило и дори са измислили други начини за правилното им закрепване. След това простите печати се превърнали в марки, които имали сухо лепило на гърба, за да се навлажнят, преди да се прикрепят към писмото, след което са продължили да се развиват, за да стигнат до самозалепващите се марки, които познаваме днес.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани