Храни и лекарства

Храни и лекарства

26/01/2019 Off By djani

Има много храни, които работят за вашето здраве, подобряват имунитета и защитните сили на организма. За някои от тях сме ви разказвали. Същите храни поставени в друга ситуация обаче, може да имат точно обратен ефект. Говоря за случаите, в които науката твърди, че определени храни отслабват действието на някои медикаменти и трябва да се внимава с консумирането им поне по време на лечението.

Детайлна информация, разбира се, може да получите от лекуващият лекар, но не е лошо да познаваме някои основни правила. Ето и някои от тези храни и напитки.

Мляко и млечни продукти спрямо Антибиотици

Калцият съдържащ се в млечните продукти може да отслаби действието на антибиотиците. Поради тази причина старайте се между приема на антибиотик и млечни продукти да има най-малко 2 часа разлика. Освен това,  напитки съдържащи кофеин или храни с киселинно съдържание като доматите например може да повишат чувствителността на стомаха.

Месо и месни продукти спрямо лекарства съдържащи желязо

Ако са ви изписани лекарства съдържащи желязо, то приемането на месни и млечни  продукти непосредствено с приема на лекарства, ще попречи на усвояването на желязото от организма ви. Трябва да има интервал от 1.5 – 2 часа помежду им.

Чай, шоколад спрямо лекарства за бронхи

Черен чай, кола, шоколад, алкохол са сред напитките, които си противодейсват с тези лекарства. Не само, че пречат, а  консумацията им дори може да доведе до странични ефекти като учестено сърцебиене, нервност, главоболие, гадене, повръщане.

Грейпфрут спрямо антибиотични и противоалергични лекарства

Грейфрутът има способността да взаимодейства с някои съставки на антибиотиците и да окаже въздействие на предозиране с антибиотици. Необходимо е да има интервал поне 4 часа между прием на лекарство и консумиране на плода. В комбинация с противоалергични лекарства може да доведе до главозамайване и световъртеж, така, че умната с комбинацията им.

Листни зеленчуци спрямо лекарства за разреждане на кръвта

Консумацията на някои листни зеленчуци като зеле, спанак, магданоз, марули, броколи отслабват въздействието на лекарствата за разреждане на кръвта заради съдържанието на мастно разтворимия витамин К.

Най-важното, което трябва да запомните от тази статия е, когато са ви изписани лекарства за какъвто и да е проблем да разпитате лекуващият  ви лекар как и какво може да консумирате, както и за действието им спрямо лекарствата. С грижа и внимание за собственото си здраве, всичко ще е по-лесно.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани