Хума – благодат за кожата

Хума – благодат за кожата

14/11/2018 Off By djani

Oбикновено, когато някой каже, че всички жени са еднакви, се обиждаме, че ни поставят под един знаменател. Сега, скъпи посестрими, ще ви кажа нещо, което обединява всички жени от всякакви възрасти, етнически, религиозни принадлежности… И това е грижата за външният вид. Суетата е нещо естествено и присъщо на човек, но при жената се полагат особени усилия.

За да дадат на кожата си грижата, която заслужава, жените прибягват до различни методи. Ефектът на красивата кожа, която се опитваме да постигнем с днешните козметични продукти, може да бъде постигната чрез естествени средства от билкови смеси. Въпреки напредъкът на технологиите и развитието на козметичната индустрия, натуралните продукти остават предпочитано средство в борбата за опазване и поддържане на външния вид. Продуктът, на който ще обърнем внимание днес, е познат като „хума”.

Една от тайните за красотата на Клеопатра е, че тя е използвала хума. Омекотявала косата и подхранвала кожата си с хума. Знае се, че в Османската империя,  в харема жените си правели маски с хума, като я разтваряли във вода и използвали водата върху утайката .

Хумата е известна още като каолин – наречена така на хълма Каолинг в Китай, където са открити най-големите находища.  В България също има каолин. Счита се, че свойствата ѝ се дължат на естествените минерали, които влизат в състава и най-вече на алуминиевия оксид и на силиция. Поради абсорбиращите си свойства, хумата отстранява токсините от тялото. В гореща вода, хумата кристализира и разделя на малки парченца, което и позволява лесно да се абсорбира. Благодарение на негативните си натоварвания, хумата привлича положително заредени токсични вещества върху повърхността на кожата и след това ги изсмуква от тялото. Хумата балансира мазнините по кожата на тялото, захранва я с нейните минерали и ѝ придава естествен блясък. Когато се прилага маска с хума на лицето, кръвният поток се ускорява и клетките започват да регенерират. Спира дори акне още докато е в подкожна фаза. След такава маска, непременно трябва да се сложи хидратиращ крем. Хумата има също и избелващо действие при петна. Вярно е, че са ефективни маските с хума, но не бива и да се прекалява. Ако си правите такива маски всеки ден, може да си спечелите бръчки. Ето защо идеалният вариант е да се прилага  веднъж седмично. Хумата трябва да се държи върху кожата максимум 5-6 минути, след това да се изплакне с топла вода. Ако кожата ви има деликатна структура, хумата трябва първо да се приложи върху областта на ръката и след това на лицето. При подготовка на маската, може да използвате всякакъв вид течности. От това тя ще стане по-полезна. Важно е да няма химическо вещество и да е натурално, например розова вода или сок от краставица или лайка.

Източник снимка: Google (нали не очаквахте, че ще сложа своя снимка с маска на лицето)

автор: Тезджан Ферад – Джани