На Вещерски пазар в Ла Пас

На Вещерски пазар в Ла Пас

14/11/2018 Off By nina

Повечето хора отиват на пазара, за да купят мляко, хляб или може би някои дрехи. В Ла Пас обаче местните посещават поредица от импровизирани щандове, известни като Mercado de las Brujas, за различен тип продукти. Независимо дали става въпрос за отвари, магии, сушени жаби или късмети, всички неща за магьосничество се продават в най-невероятната атракция на града.

Докато Вещерският пазар в центъра на Ла Пас е несъмнено най-известен, той не е уникален. Подобни пазари има във всеки голям град в Боливия и изобщо в Андите. Дори днес тези предколомбови вярвания продължават да процъфтяват, тъй като коренните общности не изоставят вековните си традиции.

При пристигането си на пазара посетителите са затрупани от замайващо разнообразие от цветове и аромати. Изложени са всякакви странности, които обещават да излекуват заболявания както на тялото, така и на душата. Изсушени жаби, змии, костенурки, морски звезда и броненосци отрупват сергиите, докато местните билкови средства, включително мистичната аяхуаза, са изложени в минимални количества. Предварително опаковани магии и отвари са особено популярни заради тяхното удобство. Опаковани в колоритни малки кутии, те предлагат перфектното решение за суеверни боливийци.

 

Предлагат се и по-зловещите церемонии, включващи врящи жаби, които се използват за налагане на проклятие върху враг по избор на клиента.

По-нататък са Калауея, традиционните андийски лечители, които предпочитат естествените средства за защита пред западната медицина. Те черпят от стотици години знание, за да прилагат странни лечения, като например мас от гущер и листа от кока, които се смятат за ефикасни при широк спектър от заболявания. Колкото и странно да изглежда, тези вековни практики са спечелили подкрепата на квалифицирани медицински специалисти, както и на боливийското правителство.

Но това, което привлича вниманието на повечето посетители, са ужасните дехидратирани зародиши на лама, които украсяват всеки щанд. Според традицията те се заравят в основите на новостроящите се сгради, за да умилостивят Пачамама (Майката Природа) и да измолят щастие. По-големите конструкции изискват жертва от жива напълно развита лама, докато за най-големите проекти се случва да пожертват хора, предимно бездомни алкохолици, които могат да бъдат намерени в безсъзнание на някое гробище.

Независимо че тези традиции може да изглеждат фантастични на чужденеца, те се приемат много сериозно от местните жители.