Ятири, боливийските гадатели с листа от кока

Ятири, боливийските гадатели с листа от кока

14/11/2018 Off By nina

На Запад гадателки предсказват съдби чрез таро карти, други се взират в кристална топка. В Боливия си имат ятири, свещен знахар от Аймара, който призовава силата на свещения лист на коката, за да се отнесе в друго измерение. Приблизителното значение на думата ятири е  “този/който знае”. Шаманите от Аймара са неразделна част от съвременното боливийско общество.

Според традицията ятири са духовни същества, които в един момент са били засегнати от мълния, докато пасли говеда на полето. След като са поразени, ятири преминават процес на духовно прераждане, в който придобиват специални сили, благословения, които са длъжни да използват за доброто на общността.

Обитавайки малки тайни дървени колиби, ятири могат да бъдат отрити докато предлагат услугите си във всеки голям боливийски град.

Сеансът се състои в хвърляне на листата във въздуха, за да се определи бъдещето на клиента. Късметът зависи от начина, по който листата падат на земята и обхващат теми като здраве, любов, финанси и емоционално благополучие. Само за долар и половина на сесия, много боливийци редовно се консултират относно бъдещето си.

Други церемонии могат да бъдат по-зловещи. Някои ятири предлагат на унижените си клиенти шанс за отмъщение, като проклинат онези, които са ги наранили. Проклятията обикновено се хвърлят върху бивши любовници или бизнес противници и включват използването на варени животни като змии и жаби.

В Копакабана, на брега на езерото Титикака, се провежда различна церемония за благословия. В интересна комбинация от католически и местни ритуали, автомобилите биват благославяни пред най-свещената църква в града, за да им осигурят безопасно шофиране. Фойерверки и конфети радостно се хвърлят, а върху новото благословено превозно средство се излива бира.

Ятири често биват наемани, за да правят предложения на Пачамама (Майката Природа), наречени Чаала, при важни правителствени събития. Промените за местните права, направени от президента Ево Моралес, въвеждат тези местни обичаи в обществото, но днес католицизмът постепенно намалява популярността им.

Католическата църква никога не е била привърженик на подобни практики, исторически опитвайки се да заклейми ятири, обявявайки ги за езичници. Но, поради големия процент на новозаслилите се месни жители в страната, Църквата решава да приеме ятири и да търси начини, по които двете системи на вярвания могат да съществуват съвместно.