Чудото на човешкият мозък

Чудото на човешкият мозък

15/10/2018 Off By martha

Една от най-големите мистерии на природата е мозъкът ни. Въпреки възможностите на съвременната наука той остава тайна за изследователите. Не е ясно как работи или как изобщо е станал това, което е сега. Неизвестно е как се получава връзка между мозъка и мисълта. Въобще той ли произвежда мисълта или тя се появява някъде отвън? Възможно ли е той да създава само най-прости мисли, да изпълнява полята на телефонна станция, която единствено предава съобщения? Всички организми на планетата ли имат мисли или само ние, хората сме способни на това? Ако да, по какъв начин се различаваме? Препълнени ли са нашите мозъци  със знания, които не можем да оползотворим напълно? Защо? Създават ли се в него „картинки” след всеки сигнал от очите, ушите и нервите? Какъв капацитет имаме за тях? Какъв е пълният капацитет на мозъкът ни…?

Въпросите са хиляди, а отговорите ги няма.

Знаем, че мозъкът е най-голямото ни оръжия и предимство пред останалите същества на планетата. Компютрите мислят по-бързо от нас, но ние имаме капацитета да създадем такава техника и да я развиваме до незнайни висоти. Съществува тезата, която гласи, че оставим ли мозъкът ни дълго време в покой той „ръждясва” и блокира. Трябва да му осигуряваме работа, да го натоварваме всекидневно, да тренираме паметта и да развиваме интелекта си. Тук четенето е незаменимо. Няма реална опасност да го претоварим, понеже мозъкът разполага със своя система за защита и не позволява да го залее вълната от негативни емоции. Незнайно е още до къде може да стигне гения на човешкия ум, а много са опитали да разберат.

Според учени, мозъкът е същество в съществото. Правени са експерименти, в които се заели с огромната задача да проучват дълбините и структурата на мозъка. Изведнъж целият екип, работещ по проекта, се разболяват тежко и прекратяват експериментите си. Рязко след това всички чудновато оздравяват. Опитват отново, но това се повтаря няколко пъти подред. Учените останали в пълна заблуда без никакъв отговор защо и как това се случва.

Ще се намери начин, по който да изчислим пълният капацитет на мозъка ни, но първо трябва да създадем достатъчно добра техниката и чак след това да се заемем с разследването на инструментът, който ни позволява да я измислим.

 

Автор: Мартина С. Попова