Бакшишите на господин Тацуми

Бакшишите на господин Тацуми

15/10/2018 Off By nina

Юки Тацуми, който работи като сервитьор в ресторант, забелязал един ден, докато почиствал покривките, че клиент оставил сложно сгъната хартиена салфетка на масата. В Япония хората нямат обичая да оставят бакшиш, но Тацуми си помислил, че това е дискретен, подсъзнателен жест на благодарност. Оттогава той започнал да обръща внимание и наистина забелязва, че и други клиенти правят същото. Тацуми започна да събира тези “подаръчета”, които в крайна сметка довели до неговия проект за изложба на произведения на изкуството, който нарекъл Японски бакшиш.

От 2012 г. насам Тацуми не само събира собствените си бакшиши, но започва да посещава и ресторанти и заведения за хранене в цяла Япония. Свързва се със заведенията, обяснява им за какво става въпрос и ги моли да му изпратят своите бакшиш. Откликът бил невероятен. Досега Юки Тацуми е успял да събере над 13 000 скулптури от хартия, които варират от неясни и грозновати фигурки до заплетени и сложни произведения на изкуството оригами. 

В началото на декември 2017 година Тацуми организира изложба в Токио, където показва 8 000 от най-интересните скулптури, идващи от всичките 47 префектури на цяла Япония. “Японският бакшиш е проект, произлязъл от съвместната работа между ресторанти и клиенти”, казва Тацуми, начинът на клиента да изрази своята благодарност за храната, както и оценката си за услугата като използва най-често срещаните материали, които могат да се намерят във всеки японски ресторант.

Изложбата вече е закрита, но можете да видите някои от хартиените скулптури на уебсайта на господин Тацуми, както и, ако последвате инициативата във Facebook.