Ползата от органичната култура

Ползата от органичната култура

15/10/2018 Off By martha

Храната такава, каквато природата ни я предоставя.

Органичната храна е продукт, която избягва използването на изкуствени торове, пестициди; регулатори на растежа и добавки към животинските фуражи. Органичното земеделие е подход към производството, който работи за екологично, социално и икономически устойчиво производство. Главно се стараят да подобрят природата, а това означава по-малко химикали на земята, като изкуствени торове, които могат да замърсят водните пътища. Това земеделие може също да предложи ползи за хуманното отношение към животните, тъй като животните трябва да се отглеждат в по-естествени, свободни условия.

За да се сложи органичен етикет на продукт, поне 95% от съставките трябва да идват от органично произведени растения или животни. В цяла Европа се изискват биологичната храна да бъде одобрена от орган за биологично сертифициране. Те извършва редовни проверки, за да гарантира, че храната отговаря на строг набор от подробни правила, свързани с производствените методи и етикетирането.

Много хора вярват, че органичните храни имат по-високо хранително съдържание, са по-екологично съобразни и са по-здравословни от преработените храни. Учените обаче не са напълно убедени, че здравните предимства са напълно оправдани, тъй като изследванията не показват консистентни резултати по отношение на хранителната компактност. Проучвания докладват, че органичните продукти не предоставят особено повече здравни ползи в сравнение с неорганичните еквиваленти. Все пак има много доказателства, че ако не друго има повече витамини, минерали и омега-3 в органичните продукти.

Съществуват и други причини освен по-здравословно хранене хората да избират органична храна – вкус, избягване на пестициди и опазване на околната среда. Не само това, но органичното земеделие в по-дългосрочен план е по-добро за цялостното качество на почвата.

100% органично ядене е обаче борба. Имайте предвид, че има много висококачествени, здравословни храни, които не идват с екологично сертифициране – като например месо от трева, дива риба и ръчно изработени сирена. Какъвто и етикет да има някой продукт, все пак погледнете опаковката отзад и разберете какво съдържа.

 

Автор: Мартина С. Попова