Феномени на биолуминесценцията

Феномени на биолуминесценцията

15/10/2018 Off By nina

Всяко пътуване е стремеж към необикновеното – начин да се измъкнем от ежедневната си среда и да обогатим живота си с великолепни гледки и преживявания. Ето защо биолуминесценцията, един от най-вълшебните природни феномени в света, трябва да бъде една от целите на пътуванията ни. Повечето хора имат своя първи опит с биолуминесценция, излъчване на светлина от живи същества, като гледат светулки. Но това естествено чудо се среща и в планктон, гъби и други организми, създавайки невероятни визуални ефекти, които граничат със свръхестественото. Предлагаме ви няколко невероятни места, за да изпитате този невероятен феномен.

Лагуна Гранде, Пуерто Рико

Специална форма на биолуминесцентен планктон запълва Лагуна Гранде, излъчва ярка светлина, която създава впечатлението, че се движите в омагьосана гора. Когато спокойствието на водата се наруши, динофлагелатите започват да светят и примигват като синкавозелени коледни лампички. Увеличаването на светлинното замърсяване от близките градове прави това феерично явление все по-трудно за забелязване.

Национален парк Спрингбруук, Австралия

От обширни гори от евкалипт и планински потоци до зашеметяващи двойни каскади и впечатляващи гледки, Национален парк Спрингбруук в Куинсланд има нещо за всеки, включително и за феновете на биолуминесценцията. Пътешествениците могат да посетят естествения мост, за да видят малка ларва, която декорира сводеста пещера с блестящо сини зелени светлини. Обилните валежи и свежите зелени навеси от листа осигуряват идеална среда за червея Arachnocampa да процъфтява. Блестящите червейчета могат да бъдат наблюдавани целогодишно, но са най-активни през топлите месеци (декември до март).

 

Мадхуу (Ваадху) остров, Малдиви

Когато крайбрежието на островите започне да свети и да изглежда сякаш е поръсено с небесносин блестящ прашец, това е малдивската магия. Блещукащата синя светлина всъщност е причинена от фитопланктона, който излъчва морска биолуминесценция, винаги, когато водата се раздвижи. Грандиозният спектакъл на едноклетъчните организми дава на района чудесно фантастично име: “Морето на звездите”.