Сеул, древен и модерен

Сеул, древен и модерен

15/10/2018 Off By nina

По пътепис на Мани Хауърд

Може би корейската столица се е взряла в бъдещето и микрочиповете, но, както разказва Мани Хауърд, традициите от вчера се сливат със съвременността по един изумително изящен начин.

 

„Чарли Чо и аз стояхме на бордюра пред три еднакви ресторанта, специализирани в приготвянето на свински крачета. Чарли е висок и атлетичен, има платинено бяла коса и работи като творчески директор в медийна компания. Преди да дойда в Сеул, бях помолила готвача от Ню Йорк Хуони Ким, който спечели фенове за корейските си тапас в Данджи, за контакти в града. Така стигнах до Чарли, който настоя да ме заведе на вечеря. Сега всичко, което трябваше да направим, беше да изберем подходящото място за свински крачета.

Чарли се запъти към средния и се засмя, когато го попитах защо. Защото това място започна първо, отговори той, и, чак когато си спечели репутация за отлични постижения из целия град, останалите също започнаха работа. Това беше преди 20 години, добави Чарли, като отбеляза, че такова преувеличение се случва през цялото време в Сеул, цели улици, дори квартали, известни с едно ястие.

 

“Съществува истинско напрежение между инстинктите, предизвикани от прищявка, и традиционните хранителни пътища – обясни той над купчина тънко нарязани свински крачета. “Корейците щастливо прегръщат всичко, което идва от самолета на летище Инчеон, но ние не бихме могли да ядем свински крака сега, ако свинята не беше наследник на три чисти поколения и не беше наречена за това.”

Забелязвайки усилието ми да си налея бира, използвайки и двете си ръце, както диктува традицията, Чарли напълни чашата ми. “Ние сме много загрижени да не изоставаме от останалите в света, каза той, но уважението към нашите най-стари и установени традции е в нашата ДНК. 

Именно точно установената традиция на приготвяне на храната и самото хранене, описани от Маркъс Нилсон – известен пътешественик и фотограф, започнал списъка с дестинациите си именно с Корея – ме доведе в Сеул, за да проуча. За да се потопя в горещата пот в ресторантите, барбекютата, пазарите за риба тон и готвенето. Столицата на четвъртата по големина икономика в Азия, Сеул, е пулсиращ, блестящ метрополис на бъдещето, глобална десет милионна електроцентрала, която кипи на брега на река Хан. Градът, от своя страна, е елегантен, упорит и консервативен до мозъка на костите си.

Свинските крачета се похапват на северния бряг на река Хан и това е мястото, което е известно като стария град. Южният браг е дом на Гагнам и почитателите му. Говори се, че южната част на града е най-вероятното място за бъдещето на биткоините, на следващия епизод на Survival Audition K-Pop Star, на бъдещето на индустрията с отдаване на имоти под наем. На север приказката ни все повече се отнася до ползите за здравето от ферментацията, правилното използване на бял цвят на лотос и фазите на лунния календар. В тези северни квартали, особено в Сеодемун, Джонго, Мазо и Йонгсан, пазарите все още формират гръбнака на народните традиции в страната.  Там, между щандовете, които продават преносими лаптопи и стикове за голф, грубоватото кулинарно наследство на уличната храна на Сеул живее в части от прасета, дълбоко изпържени животински вътрешности, препечени и добре подправени.