Холи – индуският празник на цветовете

21/03/2019 Off By nina

Вчера беше първият ден от празника Холи, известен още като “Фестивалът на цветовете”. Религиозният фестивал е предназначен да отбележи пристигането на пролетта и празнува плодородието, цветовете и любовта.  В Индия и Непал, поклонниците отбелязват събитието, като се обсипват с цветни прахове.

Благодарение на този уникален празник и радостната му атмосфера, подобни Холи събития се провеждат по целия свят.

Кога е Холи?

Тази година Холи започва в сряда, 20 март и приключва в четвъртък, 21 март. През двата дни фестивалът се разделя на две събития. Нощта преди основните празници се нарича Holika Dahan и тогава хората традиционно се събират около запалени огньове, за да отпразнуват победата на доброто над злото.

Следващият ден е известен като Rangwali Holi, по време на който се събират огромни тълпи и цветни пудри, известни като гулал, се хвърлят във въздуха. Това е събитието, за което Холи е известен.

Произходът на Холи може да бъде свързан с различни хиндуистки легенди, въпреки че една от тях изглежда най-известна – Легендата за Прахлада и Холика. Холи произлиза от името Холика, което в хиндуистката легенда е женски демон и сестра на Хиранякашипу, цар на демоните.

Хиранякашипу бил безсмъртен и вярвал, че е владетел на вселената. Ужасен от жестокото му управление, синът му Прахлада отказал да го признае за свой владетел и вместо това се поглонил на индуския бог Вишну.

Когато разбрали за отклонението му, Хиранякашипу и Холика замислили да убият Прахлада, като го изгорят жив. За да се предпази от огъня, Холика носела магически шал, но в един момент шалът й отлетял от раменете й към Прахлада и огънят я изпепелил. Тогава бог Вишну се появил като полу-човек полу-лъв и убил и Хиранякашипу. След смъртта му Прахлада заел мястото на баща си. Легендата представя триумфа на доброто над злото и е силно свързана с фестивала Холи.

Друга легенда, от която Холи черпи своя произход, е любовната история между индуските божества Радха и Кришна. Според легендата Кришна се срамувал от тъмносинята си кожа и се притеснявал, че любимата му Радха няма да го приеме. Майка му го научила да оцвети лицето на Радха в какъвто и да е цвят и девойката щяла да се влюби  него.

Легендата за Кришна и Радха все още оживява по време на Холи и за влъбените е традиционно да оцветяват лицата си.

Как се празнува Холи?

Големи огньове, запалени по време на Холика Дахан, символизират смъртта на Холика, а понякога и поклонниците мажат лицата си с пепел, за да символизират пречистване.

След Холика Дахан, индусите излизат на улиците –  пеят, танцуват и хвърлят цветни прахове един върху друг.

Четирите основни цвята – червен, син, зелен и жълт – се смятат за символични в индуизма. Червеното отразява любовта и плодородието, синьото символизира решителността, зеленото представлява живот и щастие, докато жълтото означава знание.

Честит Холи!

Превод от английски – Нина Жишева