Защо нямаме опашки

Защо нямаме опашки

21/03/2019 Off By nina

Много животни имат високоспециализирани опашки. Конете ги използват, за да прогонват мухите, птиците ги използват, за да се насочват по време на полет. Но какво да кажем за нас? Защо и хората нямат опашки?

Както обяснява нашият домакин Кристин Конгер във видеото по-горе, има няколко добри причини, поради които хората не ходят наоколо, размятайки опашките си.

За разлика от четириноги животни – като котките – които използват своите опашки за баланс, хората ходят на два крака и използват различна система, за да избегнат падането. Нашият център на тежестта преминава вертикално надолу по гръбнака ни и не се нуждаем от друг придатък, който да уравновесява теглото на доста големите ни глави. Също така ние нямаме нужда от опашка, с която да се захващаме за клоните или да скачаме от дърво на дърво през джунглата, като другите примати (въпреки че нямаше да е лошо, ако можехме да го правим, а?).

Плюс това, опашките отнемат ценна енергия и нямат смисъл за хората, които вече не се нуждаят от тях, за да оцеляват. Ха! Това означава ли, че някога сме имали опашки? Определено значи! И по някакъв начин все още я имаме. Всеки от нас има поредица от слепени прешлени, наречена опашна кост, в края на гръбнака си. Този остатък е останал от дните, когато нашите предци са имали опашки. При други примати, опашната кост все още представлява напълно развита опашка. И при хората продължава да се появява ембрионална опашка около 30-ия ден от развитието на плода в утробата, но този придатък,  в повечето случаи, се абсорбира преди раждането. В изключително редки случаи някои бебета се раждат с реални опашки. Това е вид атавизъм, черта на далечни предци, които се появяват на случаен принцип. Обикновено тези опашки са с дължина само няколко сантиметра и се отстраняват малко след раждането.

Превод от английски – Нина Жишева