Хора, това е нашият дом, друг си нямаме!

Хора, това е нашият дом, друг си нямаме!

02/04/2019 Off By nina

Обикновено превеждам материали и оставам зад тях, безучастна, неутрална. Представям само информация, подбрана от други. Но материалът, който преведох и публикувам по-долу ме потресе и си позволявам да кажа и аз своето мнение.

Хора, това е нашият дом, друг си нямаме! Това е нашата Майка Природа, друга си нямаме! Накъде сме се запътили?! Какво унищожаваме?! Режем клона, на който седим!

Представа си нямам колко хора ще прочетат превода ми, мога само да се надявам той да достигне до повече читатели и ще докосне повече сърца, както докосна моето.

Не е вярно, че не можем да направим нищо! Можем да започнем да я пазим…

Авторски текст от преводача



Роди се “големия циклон”
Снежните виелици, които през януари 2018 удариха целия източен бряг, чак до Талахаси, Флорида, която за първи път от близо 30 години видя сняг. Щетите от „големия циклон“ възлизат на 1,1 милиарда долара.


Увеличи се опасността от торнадо
През 2017 г. Съединените щати имаха петият най-голям годишен брой торнадо, което доведе до 34 смъртни случая, свързани с торнадо в районите на Юг и Средния Запад .

Появиха се планини от пластмаса
Снимка на китайски работник, направена на 17 септември 2015 г., показва човек, който изхвърля чувал с пластмасови бутилки за рециклиране в село Донг Сяо Коу, което е в покрайнините на Пекин. Китай наскоро намали вноса за рециклиране от САЩ, което създаваше само депа за отпадъци.

Унищожителна суша
Тази снимка от птичи полет, направена на 7 август 2019 г., показва стадо говеда, пресичащо сухото някогашно пасище в Нов Южен Уелс, Австралия. Тежка суша опустошава части от страната, изправяйки фермерите пред интензивни финансови и физически трудности, за да отглеждат своите култури.

Унищожителна суша
Тази снимка от птичи полет, направена на 7 август 2019 г., показва стадо говеда, пресичащо сухото някогашно пасище в Нов Южен Уелс, Австралия. Тежка суша опустошава части от страната, изправяйки фермерите пред интензивни финансови и физически трудности, за да отглеждат своите култури.

Поредици от урагани

Флоренция, Майкъл и Харви са имена на някои от най-разрушителните урагани, които удариха САЩ през последните няколко години. Много хора изгубиха своите близки, а хиляди останаха без домовете си и все още се справят с последиците от всяка буря.

Пиково замърсяване
Тази снимка от планината Водно в Македония от 15 декември 2017 г. показва върховете на две от най-високите сгради в столицата на страната – Скопие, които се издигат над нивата на замърсяването. Градът бе обявен за най-замърсената столица на Европа.

Непрекъснати дъждове
Тази снимка, направена на 8 юли 2017 г., показва спасители, които минават през наводнена улица в Аншун, провинция Гуиджоу в Китай след месец на силни валежи. Бедствието остави 83 мъртви или изчезнали.

Огромни сметища
Море от боклук заема по-голямата част от тундрата извън Илулисат в Гренландия.

Рекордни горещини
2018 г. е обявена за четвърта най-гореща година в световен мащаб (2016 г. е записана като първа). Хората се стичат до басейни, за да избягат от силната жега. Тази снимка, направена на 26 август 2018 г., е на плувци в развлекателен център в Токио в ден, в който е измерена температура над 36°С


Планини от отпадъци
Тази снимка, направена на 9 април 2010 г. в Мумбай, Индия, показва 6000-те тона боклук, който градът изхвърля на ден.

Нашествия на зверове
Тази снимка на полярни мечки, които се хранят на сметището в близост до руското село Белуша Губа, е направена на 31 октомври 2018 г. В края на февруари беше обявено извънредно положение, след като бяха наблюдавани десетки полярни мечки, влизащи в домовете на селяните и обществените сгради. Топенето на арктическия лед принуждава зверовете да прекарват повече време на земята в търсене на храна.

Увеличаване на парниковите газове
Тази снимка на деца, играещи в близост до сметището с високо ниво на замърсяване на въздуха в гр. Колката, Индия, направен на 24 февруари 2017 г., е пример за живота в град, който се нарежда на пето място по емисии на парникови газове и на второ място по емисиите на въглероден диоксид.

Смогът в градовете
Тази снимка, направена на 27 ноември 2017 г., показва дебел слой смог, който се носи над Алмати, Казахстан.

Смъртоносна жажда
Хората и животните в Ябело, Етиопия, страдат от най-тежката суша от десетилетия. Липсата на дъжд доведе до лоша реколта и до смърт на добитъка.

Пресъхнали езера
Тази снимка на малавийски човек, направена на 18 октомври 2018 г., показва как той стои в езерото Чилва, което някога е било второто по големина в Малави, но сега е напълно пресъхнало.

И това са само една малка част от унищожителните и унищожените места по Земята!

Превод от английски – Нина Жишева