Изкуствени острови по-стари от Стоунхендж

Изкуствени острови по-стари от Стоунхендж

12/06/2019 Off By martha

Когато става въпрос за изучаване на неолита във Великобритания (4000-2500 г.пр.Хр.), може да се очаква малко археологическа мистерия.

Тъй като фермерите от неолита съществували много преди писмения език да е стигнал до Британските острови, единствените записи от техния живот са нещата, които те оставят. И докато те са ни оставили много паметници – Стоунхендж или каменните кръгове на Оркни – културните практики и по-дълбоките намерения зад тези места са до голяма степен неизвестни.

За изкуствените острови, наречени крангог, досега изследователите смятаха, че повечето от тях са били построени, когато хората в желязната епоха (800-43 г.пр.Хр.) са създали каменни пътеки и жилища в средата на водни обекти. Ново проучване показва, че поне някои от близо 600 крангога на Шотландия са много, много по-възрастни – почти три хиляди години по-възрастни – поставяйки ги здраво в епохата на неолита. Нещо повече, артефактите, които помагат да се отблъсне датата на кранговете в далечното по-дълбоко минало, също могат да сочат към някакво поведение, което не е било подозирано в този праисторически период.

Възможността някои крангове да се появят още през неолита, възникнали през 80-те години, когато археолозите, разкопаващи остров от желязната епоха в езерото на остров Северна Уист на Шотландия, разбраха, че вместо това работят по неолитен обект. Но макар изследователите да подозират, че не е единственият случай, търсенето на други крангове през годините след това не доказало неолитният произход.

Това се промени през 2012 г., когато местен водолаз намира уникална керамика от неолита във водата около кранговете в Външните Хебриди. Местните музейни служители и археолози се включили в търсенето и накрая идентифицирали пет изкуствено построени островчета с неолитен произход, основани на радиовъглеродно датиране на керамика от каменната епоха.

Повторното използване на островчетата в продължение на хилядолетия затруднявало намирането на признаци на неолитен живот върху кранговете. Но водата около тях разказва различна история. За археолозите, които намерили само парчета от шест хилядолетни керамични съдове, състоянието на почти непокътнатите неолитни керамични съдове е “невероятно”, казва Дънкан Гарроу, доцент по археология на Университета в Рединг. “Никога не съм виждал нещо подобно в британската археология”, казва той. – “Хората изглежда са изхвърляли тези неща във водата.”